Comuna Roșiile sub lupa Curierului 15% – targetul primăriei pentru cadastrarea terenurilor extravilane


După cum vă informam şi din ediţiile noastre anterioare, Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 294/2015, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309 din 6 mai 2016. Lucrările de cadastrare se vor face la nivel de localitate, nu individual, nici persoanele fizice şi nici cele juridice nu sunt nevoite să ceară autorităţilor efectuarea cadas­trului.
La Roşiile, procesul este aşteptat să înceapă: „De săptămâna viitoare, trecem la intabularea şi cadastrarea te­renurilor extravilane în mod gratuit. Ţinta noastră o reprezintă 1.763 parcele de peste 1.000 ha teren agricol extravilan din 7.000 ha cât are în total Roşiile, adică 15% din suprafaţa actuală. Din câte cunosc eu, procedura a fost demarată în luna iulie, noi, contractul de serviciu l-am semnat deja iar de luni se începe treaba efectiv după ce am terminat şi campania de informare a cetăţenilor prin pliante tipărite şi afişe distribuite în teritoriu” ne-a explicat edilul liberal Doru Diaconu.

„Forjă maximă” în inima comunei

Pentru proiectul integrat de apă şi canal, startul a fost dat încă din 10 iunie. Acum, după două luni şi jumătate de lucru, primarul Diaconu vorbeşte de aproape un sfert din lucrare ca şi terminată: „Se mişcă foarte bine cons­tructorul, de ce să nu recunosc. Avem aproape 25% gata, atât la apă cât şi la canal. Ceva probleme vor fi în satul Balaciu, avem un drum de 1,360 km. Oricum, la ritmul actual, termenul de august 2017 va fi mai mult ca sigur suficient pentru cei 11, respectiv 13 kilometri de apă şi canal. De joia trecută, am înţeles că s-a trecut şi la amenajarea terenurilor pentru puţurile de apă chiar şi la staţia de epurare, până dă frigul se munceşte serios. Valoarea investiţiei este de 1,9 milioane euro fără TVA şi este susţinut prin PNDR Măsura 322”.

Intervenţii la limita bugetului pentru educaţie

SCOALAProaspătul primar liberal de la Roşiile spune că instituţiile de învăţământ de pe raza comunei sunt deja gata de startul şcolii, dar admite că nu s-a sărit calul cu banii de investiţii: „Primăria a ţinut mereu pasul aşa că, la acest capitol, nu a fost vorba decât de lucrări mici, igienizări interioare sau exterioare, dotarea cu lemne pentru iarnă, cheltuieli care să nu găurească de tot bugetul!”

Apel personal la conducerea CJ: nu sunt bani pentru însoţitorii persoanelor cu handicap!

Şeful administraţiei din Roşiile spune că nu sunt probleme cu plata salariilor din primărie, dar nu acelaşi lucru se poate spune şi de situaţia îngrijitorilor persoanelor cu handicapat: „Avem încadraţi ca salariaţi 12 iar la indemnizaţii sunt alţi 40. Lunile iulie şi august le trecem ca debit! Am înaintat deja o solicitare la CJ pentru aceşti bani, e vorba de peste 40.000 pentru aceste două luni şi circa2-300.000 până la finalul de an. Preşedintele Rădulescu s-a deplasat personal în cursul zilei de vineri şi mi-a promis că va duce apelul mai departe!”

Atitudinea funcţionarilor, prima schimbare impusă de Doru Diaconu la Roşiile

Primarul ales în iunie a avut de înfruntat în campanie electorală mai multe reproşuri legate de modul cum sunt întâmpinate şi tratate problemele oamenilor care calcă pagul administraţiei locale. Penelistului Doru Diaconu i s-a părut prima şi cea mai importantă schimbare pe care a impus-o de la preluarea mandatului: „Nu mi-a picat bine să aud lumea că se plânge în 2016 de astfel de atitudini şi de-aceea, din prima zi le-am cerut tuturor angajaţilor să schimbe urgent atitudinea şi comportamentul pentru că nimeni, sau aproape nimeni, nu vine la noi de drag, ci de nevoie. Şi oamenii sunt oricum necăjiţi cu altele să le mai creăm şi noi neplăceri, aşa că i-am rugat pe colegii din primărie să se pună în situaţia celui care are dreptul la un serviciu public de calitate şi se trezeşte cu altceva în schimb!”

Previziuni sumbre pentru parlamentare

Edilul Doru Diaconu este destul de sceptic privitor la participarea la urne a oamenilor de pe raza localităţii de care este responsabil. Liberalul spune că interesul pentru politică şi pentru Parlament este, în mod tradiţional, inferior celui de la alegerile locale, dar acum situaţia este şi mai grea: „Lumea s-a cam convins, s-a săturat de feţele care vin doar prin campanie şi apoi… Eu spun că participarea la votul din decembrie va fi una mult sub aşteptări, foarte apropiată de cea de la europarlamentare. Dacă mai dă şi vreun ger… nu mai vine nimeni la urne! Bine, mobilizare va fi dar noi am transmis deja care este pulsul şi sper să fi fost auziţi cu întocmirea listelor…”

„Mobilizare exemplară” a RAJDP pentru… doi kilometri

DRUMPentru DC 79 Roşiile-Perteşti- Grădiştea, un drum în lungime de 9,3 km, până în vara anului 2016, Regia asfaltase 2,3 km. Din iunie şi până acum, adică în două luni, drumarii au amenajat deja trei kilo­metri de drum de pământ, 15-17 podeţe, şi sunt gata de asfaltarea altor doi kilometri de asfalt. Chiar dacă pare ridicol pentru anul 2016, edilul Diaconu îi mulţumeşte Cerului pentru minu­nea înfăptuită de Vălimăreanu and Co. şi finanţată de Ministerul Dezvoltării prin Ordonanţa 28.

Ambiţii mari şi pariuri pe bandă rulantă – tema mandatului 2016 – 2020

Doru Diaconu, primarul liberal de la Roşiile a fost ales în baza unei oferte electorale extrem de îndrăzneţe şi ambiţioase unde prioritare vor fi investiţiile în infrastructură: drumuri, alimentare cu apă, canalizare, iluminat, energie solară cu panouri solare prin proiecte cu fonduri europene nerambursabile chiar şi intro­ducere gaze. Întocmirea Studiului de Fezabilitate pentru asfaltare drumuri de interes local în satele Zgubea, Păsărei, Hotăroaia, Roşiile, Româneşti pentru a obţine finanţare pe măsura 7.2 fonduri europene – procedură demarată, pietruirea şi menţinerea în bune condiţii de circulaţie a tuturor drumurilor de interes local, construire podeţ peste pârâul Budele în punctul „La Jianu”, reabilitarea magaziei de cereale din incinta fostului CAP Roşiile, întocmire SF privind introducerea de gaze naturale, modernizare teren sport, moder­nizare teren aferent desfăşurării târgului anual de Sf. Gheorghe, Sf. Petru şi Sf. Maria Mică prin ame­najarea unor zone de picnic, alei şi grup sanitar, modernizarea clădirii „Baia comunală” şi trans­for­marea acesteia în sală de sport, construcţia unei pieţe în cen­trul comunei unde fermierii pot să-şi valorifice produsele, înfru­mu­seţarea localităţii prin curăţa­rea şanţurilor, cursurilor de apă, a spaţiilor verzi etc., achiziţionarea unei autoutilitare şi a unei auto­spe­ciale pentru incen­dii, obiec­tive propuse a fi realizate prin Grup de Acţiune Locală în anul 2016, extinderea şi moder­nizarea iluminatului public, con­s­truc­ţia unui parc de panouri foto­voltaice pentru producerea de energie electrică sunt celelalte obiective asumate de Diaconu pentru următorii patru ani de mandat.