Comisia de Cod Electoral a decis… Urmează Senatul și Camera Deputaților: președinții de consilii județene, aleși prin vot indirect


S-a decis: Comisia de Cod Electoral a aprobat alegerea președințiilor de consilii județene prin vot indirect, decizia urmând să fie dezbătută în Senat, apoi în Camera Depu­taților. Se revine, așadar, la formula aplicată în 2004, când președintele de Consiliu Județean era ales din rândul consi­lierilor județeni. La nivel de județ, părerile sunt împărțite.
Robert Schell, edil Brezoi (foto sus): „Pe mine, ca primar, mă avantajează un singur tur în alegeri. Sunt de acord cu această propunere. De asemenea, politic vorbind, cred că președinții de consilii județene ar trebui aleși din rândul consilierilor județeni”.
persuDumitru Persu, vicepreședinte CJ Vâlcea (foto jos): „Se pune problema respectării, reprezentării votului electoral. Nu poți să-mi spui mie că un partid care are 14 consilieri județeni, cum am avut noi, în 2004, trebuie condus de unul cu doar doi consilieri”.
Gheorghe Păsat, președinte CJ Vâlcea: „Județul Vâlcea are experiență privind desemnarea președinților de consilii județene. Tocmai de aceea, atunci când îți expui punctul de vedere, nu poți să uiți ce s-a întâmplat la noi în județ, cu mai mulți ani în urmă, când președintele a fost desemnat dintr-un partid ce nu avea decât doi consilieri județeni. Se întâmpla în perioada 2004 – 2008. Nu este foarte corect ca marile partide, care dau cei mai mulți consilieri județeni, să fie la mâna unei formațiuni mici. Președintele poate să aibă dificultăți în a-și impune modul de a conduce CJ, dacă nu are majoritatea care să-l susțină. Dacă eram în Comisia de Cod Electoral, votam pentru varianta votului direct, adică votul cetățenilor”.
Unii primari, și trebuie să menționăm că inclusiv liberali, sunt de părere că, prin vot indirect, se dă undă verde „măgăriilor”; se va încerca «câștigarea» anumitor consilieri județeni pentru o eventuală majoritate.