Comasarea alegerilor: financiar – bună idee


• susțin o parte din primarii vâlceni • Rotaru, lider PAS: „Guvernul României a încălcat și încalcă Constituția țării”

La începutul acestei săptămâni, Guvernul României și-a asumat răspun­derea pe comasarea alegerilor. Decizia a fost luată în ședința Coaliției și pre­ve­de ca alegerile pentru autoritățile ad­mi­nistrației publice locale să se desfă­șoare simultan cu alegerile pentru Ca­mera Deputaților și Camera Sena­tu­lui, în acest fel reducându-se cheltuielile.

Constantin Rotaru, lider PAS: „Gu­ver­nul României a încălcat și încalcă Constituția țării. Nu mă mai miră faptul că Parlamentul României, prima putere în stat, a ajuns anticamera Puterii. În mod normal, dacă în Parlament ar fi de­putați și senatori cu coloană vertebrală ar trebui să-și dea demisia pentru că, în actualele condiții, ei nu mai au rolul de legiferatori, ci sunt numai elemente extrem de costisitoare”.

Ion Sandu, primar Perișani (PNL): „Este o idee exce­lentă din punct de vedere financiar. Din punct de vedere politic, îi avantajează pe cei de la Pu­tere. Dacă alegerile locale ar fi înainte de cele parlamentare, dacă pierd nu mai pot recupera. Așa, cu cât se lungește pe­ri­oada până la alegeri, ei mai pot în­cerca, mai pot tatona terenul și mai pot drege anumite lucruri. Așadar, în afara părții econo­mice, mai punctează politi­cul. În plus, când există un scru­tin, un sin­­gur rând de buletine, oamenii au ten­dința să mear­gă să meargă pe o sin­gură siglă politică, va fi luat în calcul tot pa­che­tul. Culmea e că ei gândesc foarte bine politic. Sunt politicieni și vin cu moti­va­ția asta pe parte financiară în fața Elec­toratului, iar toată lumea le dă dreptate”.

Ion Nicolae, edil Câineni (PDL): „O idee foarte bună din punct de vedere financiar. Unii spun că sunt tot felul de avantaje, că este o disperare a PDL-ului. Eu mizez pe partea financiară. Se spune că primarii în funcție ar fi avantajați. Cred că dacă în cei patru ani de mandat ai știut cum să te porți cu cetățenii, ai știut să faci ce e bine. Dacă te trezești însă acum că e campanie electorală, e mai greu”.

Constantin Cârstina, primar Orlești (PNL): „Foarte bine pe parte financiară. Este avantajos, totodată, pentru sena­tori și deputați deoarece depinde mult factorul local. Dacă parlamentarii merg cu un primar sunt șanse să câștige, dacă ar fi mers separat… mai greu”.