Colţul liric


Colţul liric – rubrica noastră săptămânală de joia, din pagina a 4-a – s-a născut din dorinţa cititorilor iubitori de frumos şi poezie. Ea se adresează, indiferent de vârstă şi statut, tuturor celor ce pot răspunde cu o metaforă la butoniera unui vers. Chiar şi într-un cotidian (poate cu atât mai mult!) versurile publicate intră într-un duet firesc cu cititorul dornic, din când în când, să-şi bucure sufletul cu o adiere de frumos.

coltul_liric_ilie_gorjanCurg cuvintele, turnându-şi literele în inima

timpului,

Liniştite curg, cu lumină pe ochiul din suflet,

Adiere de sunete pe fiorul din cuget,

Unduiri de mătase pe crestele Olimpului.

Aluat de cântec pe nimbul zenitului,

Sonete în clepsidra luminii cu silabe în duet,

Curg cuvintele, turnându-şi literele în inima

timpului,

Liniştite curg, cu lumină pe ochiul din suflet.

Cât de supusă şi uşoară e flacăra infinitului,

Ce se prelinge printre petalele rozelor vii,

Şi ce spectacol se ţese-n cuvintele pustii

Tipărite cu soare în solia sfârşitului,

Curg cuvintele, turnându-şi literele în inima

Timpului.

Ilie Gorjan (originar din Orleștii de Vâlcea) s-a făcut cunoscut printr-o suită de volume în care vine cu o factură nouă de vers, poeziile sale indicând o puternică vibrare sufletească. Volumele:  Lacrimă şi dor  (1999), Sub semnul sărutului (tot în 1999, la Helicon, Timişoara), Tandem liric (2000),  Liră şi scut (2001),  Miez de lumină (2001, Editura Diagonal, Bacău), Clipa de rouă (2002),  Aripa lumii (versuri şi proză scurtă, Editura Rao, Bucureşti, 2003), Cântec în amurg (2004, Editura Corvin, Deva), Pământul meu cu gust de seceră  (2005), Pietre lucind a irişi (2006),  Flacără şi limpede trecere (2008), Cerul ca o lacrimă (2010), Sărutul de pâine (2012) – sunt ale unui poet cu talent, care ne farmecă prin imagini grațioase și în care metafora e cultivată din abundență. Totodată,  legătura tainică a poetului cu pământul țării își găsește rezonanțe puternice în marea majoritate a versurilor sale. Ca și iubirea, în versuri cu plasticitate și colorit. Poezia lui Ilie Gorjan aduce adieri din versul boudelairian, cu frumoase simfonii ale parfumurilor din florile îmbrățișate primăvara. Regretatul Mircea Micu scria: „Ilie Gorjan este un poet sincer, veşnic îndrăgostit, exact şi reţinut.”

Poetul Ilie Gorjan este general în rezervă, conferențiar universitar, doctor în drept și membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu.