Colţul liric


Colţul liric – rubrica noastră săptămânală de joia, din pagina a 4-a – s-a născut din dorinţa cititorilor iubitori de frumos şi poezie. Ea se adresează, indiferent de vârstă şi statut, tuturor celor ce pot răspunde cu o metaforă la butoniera unui vers. Chiar şi într-un cotidian (poate cu atât mai mult!) versurile publicate intră într-un duet firesc cu cititorul dornic, din când în când, să-şi bucure sufletul cu o adiere de frumos.

coltul_liric_horea_cucerzanTrupul tău, femeie, nu-i amforă

Nici peană de înger smerit!

Nu-i nici măcar urmă de floare

crescută în ghiveci dre-o ursitoare

Mirarea mea nu-i chilipir

inspir

respir

dar mă întreb de unde-ți vine talia de fir

de unde bolta șoldului viril

cusută-n pasiune pe un spin de trandafir

Trupul tău e păcătos femeie

se mișcă în volute și se-ndoaie

spre trunchiul meu ars de minciună și gunoaie

orbit de farmec și păcat mă taie!

Mirarea mea nu-i chilipir

inspir

aspir

Dar mă întreb de unde-ți vine aerul viril

de unde buzele lumești ascunse în delir

și focul libertăii patimă și chin!

HOREA CUCERZAN –  n. 1938. Pictor și poet. Absolvent al Academiei de Arte Frumoase „Ion Andreescu”, din Cluj-Napoca, secția pictură, promoția 1963.  Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala București. Prima personală în 1963, la Blaj. Din anul 1973, participă la toate expozițiile de artă:  municipale, anuale, bienale, republicane,  organizate în România (București,  Cluj-Napoca,  Rm. Vâlcea, Mamaia etc.). Din 1983, expozițiile sale – personale  sau de grup – sunt tot mai apreciate peste hotare, în Italia, Germania, Austria , Franța, Belgia, Suedia, Serbia ș.a.  Începând cu anul 1997, pune bazele Taberei Internaționale de Artă Plastică “Inocențiu Micu-Klein”, cu o secțiune de Artă Sacră la Blaj, una dintre cele mai importante de la noi din țară. În 2008 i s-a atribuit Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului  Blaj.

Lucrări ale  lui Horea Cucerzan sunt expuse, în prezent,  în mari muzee din țară sau din lume: Nașterea” – ulei pe pânză, 120/95 cm, în Muzeul Vatican din Roma; “George Enescu” – portret, tehnică mixtă, în Muzeul “Enescu”, Palatul Cantacuzino, București; “Lucian Blaga” – portret, ulei pe pânză, 70/50 cm la Muzeul “Blaga” din Lancăm, Alba; 10 opere le-a donat Muzeului de Artă din Blaj; “Gânditor”, ulei pe pânză, 50/70 cm, este expus la ONU, New York. Lucrări ale pictorului se află,, de asemenea,  în colecții de stat sau particulare din Austria, Belgia, Canada, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Suedia, S.U.A. Pentru măiestria sa, în 1989  i se încredințează  restaurarea picturii murale de la Palatul Lippomano (operă arhitectonică și istorică ce datează din anii 1400 – 1500 ) din Padova, Italia. Amintesc doar două premii internaționale atribuite pictorului: Premiul pentru artă, Padova, Italia (1983) și Premiul pentru merite deosebite în artă, Manfredonia, Italia  (1987).

Am privit cu atenție fiecare tablou al său din expoziția aflată  la Galeria Artex din Rm. Vâlcea.  Horea Cucerzan pictează cu lumină. Cineva scria: este un pictor solar. Într-adevăr, el îmbină  într-o pictură solară sensibilitatea  cu forța, sub aura unei gravitații superioare. În tablourile sale, ca și în poeziile pe care i le-am citit (are în pregătire un volum de versuri), gestul său  liric  îmbracă  haina sublimului și  delicateței, fiind, în același timp,  un fluviu tumultuos.  Pictura, ca și versul lui Horea, alină și entuziasmează! (Ioan Barbu)