Colapsul CET Govora, dezastru cu premeditare!?


Situația economică de pe platforma industrială din sudul Râmnicului nu este deloc una roz! CET Govora are probleme financiare care se încearcă a fi acoperite majorând costurile produselor pe care le furnizează. Cel mai important client al CET-ului, Ciech Soda România, anunță că își va înceta activitatea de producere a sodei pe data de 18 septembrie 2019 din cauza creșterilor succesive ale prețului aburului tehnologic furnizat de CET. Pe lângă aceste aspecte, CET-ul mai are o problemă legată de asigurarea stocurilor de cărbune după ce, pe 23 mai 2019, un excavator gigant s-a prăbușit la mina Alunu.

Șocant este însă faptul că toate aceste probleme (sau, oricum, mare parte din ele) puteau fi evitate!!! Cum? Mai simplu decât s-ar putea crede! Administratorul judiciar al CET Govora a scris, negru pe alb, în „Planul de reorganizare modificat a activității debitoarei CET Govora” despre problemele pe care le-a descoperit încă din anul 2015, de atunci de când se ocupă de insolvența colosului din industria vâlceană.. Raportul la care facem referire este datat 6 martie 2019 (deci, oricum, înainte de prăbușirea excavatorului gigant), însă el face referire la situații din anul 2018, care (credem noi, cu tărie) puteau fi prevenite!

Ce se arată în raportul administratorului judiciar?

„În prima parte a anului 2018, pe fondul precipitațiilor abundente căzute în această perioadă, au avut loc grave alunecări de teren atât în incinta carierelor miniere, cât și în traseul căii ferate pe care se face aprovizionarea cu cărbune de la Berbești/Alunu la CET Govora. Aceste alunecări de teren au stopat exploatarea de cărbune și implicit aprovizionarea cu cărbune, fapt care a avut rezultate negative asupra rezultatului societății și implicit asupra capacității de finanțare a achiziției de certificate EUA”, se arată în acest raport.

De asemenea, în raportul care ar fi trebui să îngrijoreze orice instituție interesată se mai arată și care ar fi consecințele dezastrului economic care se prefigura: „Închiderea activității carierelor din Berbești și Alunu din județul Vâlcea (afectează economia și implicit populația din șapte localități: orașele Horezu și Berbești, comunele Alunu, Sinești, Slătioara, Polovragi, Mateești); Pierderea locurilor de muncă a tuturor salariaților CET Govora (aproximativ 2.000 de angajați); Sistarea activității CET Govora implică închiderea celorlalte societăți de pe platforma industrială, având în vedere că CET Govora este furnizor unic de abur industrial (cele mai importante sunt Oltchim / Chimcomplex SA Borzești, Ciech Soda România)”.
Așadar, situația critică de pe platforma industrială se poate explica ori prin incompetență și neștiință, ori prin «închiderea» ochilor pentru că administratorul judiciar, Euro Insol SPRL, nu a luat nici un fel de măsuri pentru a preîntâmpina dezastrul de la Alunu și, implicit catastrofa financiară în care se află CET Govora!

Mai mult, tot în Planul de reorganizare din martie 2019, se spune că CET, pentru îndeplinirea obligațiilor CO2 pentru anul 2018, va renegocia cu principalii clienți „plăți anticipate a cantității de certificate EUA” (aproximativ 120000 de certificate EUA) și „încasarea facturii aferentă livrărilor de energie termică la Ciech Soda România din luna aprilie 2019 cu 30 de zile față de scadență” (aproximativ 150000 certificate EUA. Cu alte cuvinte au luat banii în avans de la Ciech ca să nu primească amendă 100 de euro pentru fiecare tonă de CO2 „nerestituită” iar acum au lăsat cu buza umflată principalul client și „furnizor de cash” al trezoreriei CET Govora.

„Bomboana pe colivă” o pun tot specialiștii de la Euro Insol SPRL care vor să facă un împrumut de 7,32 milioane lei pentru cumpărarea de certificate EUA garantând cu un „teren, drum de acces și legătură în incinta CET Slatina” Domnilor specialiști în insolvență, este mai bine ca CET Govora să plătească dobânzi la acești bani? Nu mai bine vindeți acest teren?

Probabil că nu contează ce se va întâmplă cu CET Govora și industria vâlceană atâta timp cât Euro Insol SPRL a încasat și mai încasează milioane de euro!