Coaliția 52 face lobby pentru dialogul între societatea civilă și autorități


Membrii Coaliției 52, din Râmnicu Vâlcea, au organizat vineri, o masa rotundă cu tema „Respect și responsabilitate pentru dialog” în timpul căreia le-au fost prezentate parla­men­tarilor din județ, consilierilor locali și județeni și altor repre­zen­tanți ai autorităților amendamentele propuse pentru schim­ba­rea Legii 52/2003, privind transparența decizională în admi­nis­trația publică. Prin completarea legii cu aceste amendamente, Coaliția 52 dorește să ofere un cadru real și onest pentru consultarea societății civile atunci când autoritățile intențio­nează să ia decizii.

La masa rotundă, din Râmnicu Vâlcea, de la Biblioteca Ju­de­ţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, au participat 3 parla­mentari, 1 consilier județean și 2 consilieri locali. Un număr des­tul de mic ţinând cont de numărul total al acestora. Spe­răm, ca pe viitor, toţi aceşti factori de decizie să participe, în număr cât mai mare, la aceste întâlniri, pentru a se putea realiza un cadru legislativ cât mai corect, care să corespundă cu realităţile societăţii şi să fie clar. Au mai răspuns invitației și 3 reprezentanţi ai sindica­telo­r, 3 reprezentanţi ai patronatelor, 2 reprezentanţi din partea ONG-urilor, 1 reprezentant al pre­şe­dintelui Consiliului Judeţean Vâlcea şi 2 cetăţeni. Toţi parti­ci­panţii, la această masă rotundă, au fost de acord cu inițiativa Coaliției 52 și vor susține demersul de îmbunătățire a legii transparenței, cu unele modificări la amendamente. În cadrul evenimentului, invitații au declarat că salută aceas­tă iniţiativă şi că vor face demersuri pentru a mări nu­mărul de membri în Coaliţia 52, iar parlamentarii au spus că vor comunica în scris propuneri la amendamente, dorind să facă parte din echipa de iniţiatori ai procesului legislativ de modi­ficare a Legii 52/2003. De asemenea, şi-au exprimat do­rinţa de a face lobby de susţinere în rândul colegilor parla­mentari şi în comisiile parlamentare de specialitate din care fac parte.

Coaliția 52 a organizat astăzi evenimente similare în 16 orașe din țară: Cluj, Oradea, Satu Mare, Târgu Mureș, Reșița, Deva, Timișoara, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Tulcea, Bacău, Iași, Ploiești, Craiova, Suceava și București.

Observațiile parlamentarilor și reprezentanților autorităților locale și județene de la aceste mese rotunde vor fi centralizate și folosite pentru a definitiva forma amendamentelor propuse pentru schimbarea Legii 52/2003. Ulterior, aceste amenda­mente vor fi transmise parlamentarilor din toate județele țării, urmând ca acei parlamentari care au declarat că vor susține acest demers să înceapă procesul de modificare legislativă în Parlamentul României. Toate persoanele interesate pot afla cine sunt parlamentarii care sunt alături de Coaliția 52, accesând harta interactivă de pe site-ul www.advocacy.ro.

De la înființarea Coaliției 52, în 25 ianuarie 2012, până în 17 februarie 2012, au aderat 325 de persoane, cetățeni sau reprezentanți ai societății civile, sindicate, patronate. Pentru că lista este în continuare deschisă pe site-ul www.advocacy.ro, numărul membrilor acestei coaliții fiind în continuă creștere. Detalii despre acest demers îl puteţi obţine şi de la reprezen­tanţii Coaliţiei 52 la Rm. Vâlcea: Petre Florin Duinea – Sin­di­ca­tul „Ambulanţa” Vâlcea (0758088810); Daniela Rădu­lescu – Fun­daţia „Casa Cărţii” Râmnicu Vâlcea (0740276569) şi Mo­ni­ca Cosac – Sindicatul Salariaţilor din Cultura Vâlcea (0751125762). Coaliţia 52 este formată din cetățeni și asociații legal cons­ti­tuite, care cunosc și au exersat aplicarea Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică din România, cu precădere în cadrul proiectului „Partener activ și implicat”. Scopul Coaliției este de a impune modificări ale legii care să garanteze consultări publice corecte și oneste, inclusiv sancțiuni pentru cei care o încalcă.