Claudia Banu, senator PNL, a anunțat: „Se aduc modificări la Codul Muncii pentru ca salariații să fie mai bine protejați împotriva fenomenului muncii la «gri»”


Parlamentarul liberal de Vâlcea a postat recent următorul text:
„Printre actele normative supuse la vot miercuri, 3 noiembrie 2021, în Senatul României se numără și proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 117/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 (Codul muncii). Pentru buna informare a cetățenilor, consider că merită să facem câteva mențiuni. Prin modificările aduse Codului Muncii se dorește, printre altele, reglementarea sub aspect legislativ a conceptului cunoscut prin numele de «muncă la gri» care înseamnă, în fapt, muncă nedeclarată. Mai precis, este vorba despre o practică ilegală, reprezentând o formă de evaziune fiscală, prin care anumiți angajatori preferă să achite către angajați o parte din obligațiile salariale «în plic». Fenomenul, destul de răspândit, nu presupune doar disimularea unui contract individual de muncă cu normă întreagă într-unul cu timp parțial, ci și în acordarea, în realitate, a unui salariu mai mare decât cel evidențiat în documentele financiar contabile ale firmei. Astfel, suma fiscalizată devine mai mică. Nu numai că angajatorul plătește mai puțini bani către bugetul de stat, făcându-se astfel vinovat de evaziune fiscală, însă prejudiciază grav salariatul în ceea ce privește drepturile aferente contribuțiilor sociale care sunt plătite la o bază de calcul inferioară”.

Apărarea dreptului la o pensie corectă, printre priorități

„Această practică trebuie descurajată și sancționată. Tocmai acesta este fundamentul modificărilor aduse Codului Muncii: protejarea salariaților, apărarea dreptului la o pensie corectă, asigurarea condițiilor necesare dezvoltării mediului de afaceri bazat pe concurență loială. În sprijinul acestor principii, ținându-se cont și de dificultățile economice cu care se confruntă în această perioadă numeroși agenți economici, se propune extinderea termenului de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere plătite, de la 60 la 90 de zile, astfel încât să se asigure flexibilizarea raporturilor de muncă prin crearea posibilității compensării muncii suplimentare cu timp liber corespunzător într-o perioadă mai mare de timp. Un alt efect benefic al acestor modificări constă în aducerea la bugetul de stat a sumelor corespunzând salariului real plătit către angajat, astfel încât acesta să aibă dreptul la o pensie corectă, în raport cu contribuțiile plătite”, ne-a mai anunțat Claudia Banu.

Amenzi mari pentru cei care încalcă legea!

Astfel, potrivit modificărilor aduse Codului Muncii, următoarele fapte constituie contravenții, în cazul în care nu au fost săvârșite în anumite condiții specifice care le-ar transforma în infracțiuni:
• primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, se va sancționa cu amendă de la 10.000 la 15.000 lei pentru fiecare astfel de persoană identificată, fără ca amenda cumulată să poată depăși 200.000 lei. Dacă angajatorul își încalcă obligațiile cu mai mult de o lună de la data de plată a salariului, acesta va fi sancționat cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei pentru fiecare salariat, cu excepția cazul în care angajatorul se află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență;
• acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, se sancționează cu amendă de la 8.000 la 10.000 lei pentru fiecare salariat, fără ca amenda cumulată să poată depăși 100.000 lei.