Cine va compune Guvernul?


• majoritatea ministerelor vor fi ocupate de PSD, dar și ALDE mizează pe câteva portofolii importante

Plecând de la afirmația președintelui Iohannis – „Premierul trebuie să fie de la o formaţiune sau de la o coaliţie care mă convinge că va avea o majoritate în Parlament” – trebuie spus că victoriei PSD i se încearcă, de la Cotroceni, contracararea cu o coaliție din toate celelalte partide parlamentare. Chiar președintele țării a sugerat o posibilă înțelegere între PNL, USR, PMP, UDMR și ALDE, chiar dacă realitatea îl contrazice în mod evident. În acest sens stă mărturie întâlnirea de zilele trecute dintre Kelemn Hunor, pe de-o parte, și Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, pe de altă parte.

Nume noi, nume vechi

În Capitală se fac, în cadrul PSD și alte, scenarii privind numele viitorilor miniștri. Astfel, Robert Cazanciuc sau Daniel Florea ar urma să preia Ministerul Justiției, Gabriel Vlase ar putea deveni ministru de interne, iar Georgian Pop mandatul de la Ministerul Apărării. Bogdan Aurescu, în prezent consilier prezidențial, ar putea ajunge în fruntea Ministerului de Externe, Sorin Câmpeanu (de la ALDE) la Ministerul Educației, iar Marian Ciolacu la „Dezvoltare”. Pentru Ministerul Agriculturii se vehiculează numele lui Daniel Constantin (ALDE) și al social – democratului Paul Stănescu, iar lucrurile sunt mai clare în privința Ministerului Transporturilor – Mihai Fifor, Finanțelor – Eugen Teodorovici și Culturii – Ionuț Vulpescu.
Dacă Ministerul Sănătății va fi cedat de alianța PSD – ALDE celor de la UDMR, nu același lucru se poate spune despre Ministerul Energiei, care va fi preluat, aproape sigur, de Iulian Iancu, sau de Ministerul Muncii, acontat, în mare măsură, de Rovana Plumb. Dacă portofoliul Mediului nu va ajunge la UDMR, cel mai vehiculat nume pentru acest post este al lui Sorin Grindeanu, în timp ce Ministerul Economiei ar putea fi condus de Mihai Tudose. În fine, există destule șanse ca Vasile Dâncu să fie păstrat în funcția de vicepremier.