Cine a fost Ioan Gh. Temelie – Niţă în istoria Râmnicului? (2)


casa_Ioan_Gh._Temelie__Nita_schitaAcum, că omul Temelie a fost prezentat pe scurt şi cunoaştem o parte din averile sale, să încercăm să prezentăm câteva ceva din activitatea filantropică a lui, să cunoaştem o parte din proprietăţile sale donate comunităţii orăşeneşti.

A donat un teren situat pe strada Traian pentru a se construi un local în care să înveţe fetele, precum şi suma de 10.000 lei necesari construirii şcolii primare de fete, prima de acest fel pe teritoriul oraşului nostru, conform jurnalului tehnic din 1894.

În ziua de 6 octombrie 1899, în şedinţa de consiliu a Primăriei Râmnicului au fost stabilite noile nume ale străzilor precum şi cătunele din raza oraşului. S-a stabilit şi numele străzii Temelie care va face parte din circumscripţia nr.5. Strada este deschisă încă din anul 1896, face legătura între strada Traian şi strada Dorobanţilor, actuala stradă general Praporgescu. Pentru că strada trecea pe pământul donat de Temelie comunităţii, a primit numele acestuia. Pe această stradă, existau două clădiri, pe dreapta şcoala privată de fete şi casa Saltea (dosar 138/6.10.1899).

În anul 1886, la 15 mai, Niţă lasă, prin testament, un teren comunităţii în zona centrală a oraşului, având urmă­torii vecini: la răsărit, pe Victor Petrescu, la apus, strada Halei, la nord, strada col. Apostol Dumitrescu, la sud, pe Getta Minculescu (proprie­tara drogheriei) – conform dosarului 84/1940.

Pe acest teren, se va construi, între anii 1915-1916, Casa de Comerţ, antreprenorul construcţiei  a fost ales domnul Anton Copetti iar costul lucrării s-a ridicat la 48.500 lei. Totul s-a petrecut în vremea în care primar al Râmnicului era A.G. Boicescu. La început, construcţia era cunoscută şi sub numele de Hotel Temelie ( dosar 21/14.10.1914).

Temelie a mai donat comunităţii un teren central pe care se va construi, între anii 1902-1904, Hal Centrală a oraşului şi, mai târziu, între anii 1907-1908, se vor construi marchizele de pe ambele părţi laterale ale pieţei. Acestea sunt doar o parte din multiplele donaţii făcute de Temelie comunităţii orăşeneşti pe parcursul vieţii sale.

Domnilor potentaţi actuali, pe vremuri, râmnicenii cu stare materială donau teren oraşului, nu luau din proprietatea lui!