Cimitir dacic din vremea lui Burebista, descoperit la Ocnele Mari!


• necropola din secolele I î. Cr şi I d.Cr numără opt morminte
• cercetătorii au dat şi peste un riton de sticlă care va fi expus la Muzeul de Istorie
Miercuri, o echipă de cercetători a Universității din Pitești, care a efectuat săpături arheologice în situl dacic de la Buridava, Ocnele Mari, condusă de conf. univ. dr. Constantin Augustus Bărbulescu (responsabilul științific al șantierului), a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat descoperirea primei necropole dacice din perioada clasică (sec. I a. Chr. – I p. Chr.)!
Evenimentul este unul extraordinar dacă ne gândim că nu mai puţin de opt morminte dacice din vremurile marelui Burebista pot transforma Ocnele Mari într-o destinaţie turistică şi mai atractivă din perspectiva istorică pentru pasionaţii acelei epoci.
Responsabilul ştiinţific al şantierului a amintit şi de descoperirea unui riton de sticlă, un vas curbat ca un corn de vită, cu vârful modelat în forma unui cap de animal, folosit la petreceri. Partea cea mai interesantă este că acest gen de obiect antic nu se regăseşte decât în câteva din marile muzee ale lumii: Londra, Berlin sau New York.
Pentru această descoperire trebuie amintită întreaga echipă: Alexandru Nălbitoru, Sorin Ilie Cociș, Corneliu Beldiman, Laurețiu Mecu, Claudiu Tulugea (Muzeul județean Vâlcea), Ion Tuțulescu (Muzeul județean Vâlcea), Carol Terteci (Muzeul județean Vâlcea), Andrei Robert și din studenții și masteranzii Facultății de Științe Socio- Umane a Universității din Pitești, specializarea Istorie, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vâlcea, Fundația pentru Tineret Vâlcea (director Ovidiu Udrescu), Asociația pentru Apărarea Drepturilor Tinerilor Vâlcea, Primăria și Consiliul Local Ocnele Mari.