Ciech Soda România, un pilon al industriei chimice românești


Cu o investiție globală de 220 milioane de euro în ultimii zece ani, 650 de angajați și o capacitate de producție ajunsă, la sfârșitul anului 2016, la 540.000 de tone, Ciech Soda România reprezintă, indubitabil, unul dintre pilonii industriei chimice românești. Compania cu head office-ul în Râmnicu Vâlcea exportă cantitatea de peste jumătate de milion de tone sodă calcinată pe unsprezece piețe diferite, de pe trei continente. Soda calcinată produsă la Râmnicu Vâlcea ajunge pe piețe din Europa, Asia (Orientul Mijlociu) și Africa. Pentru a vă contura o idee despre diversitatea pe care Ciech Soda România o are pe aceste piețe, putem observa că, deși piața românească este printre cele mai importante când vine vorba despre volumele de marfă tranzacționate, pe aceasta ajung doar 20 de procente din cele 540.000 de tone (adică aproximativ 110.000 de tone).
Deși s-au confruntat cu multe dificultăți în ultimii ani, cauzate în principal de creșterea costurilor materiile prime, reprezentanții Ciech Soda România au dat dovadă de multă perspicacitate și management performant, reușind să mențină compania pe linia de plutire. Vicisitudinile vremii (să nu uităm că, în ultimul deceniu, piețele au fost lovite și de criza financiară globală) și-au pus însă amprenta într-un sens cât se poate de negativ asupra companiilor cu activități în industria chimică românească. Așa se face că, până la începutul anului 2009, aproape toate companiile care desfășurau activități similare celor de la Ciech Soda România și-au închis porțile. Dispariția celorlalți competitori din mediul autohton a avut, probabil, și unele influențe pozitive pentru continuarea activităților companiei poloneze din Râmnicu Vâlcea. Însă, dacă e să vorbim despre concurenții celor de la Ciech Soda, trebuie spus că aceștia vin acum din țările central-europene, ex-sovietice, dar și din Turcia. Este adevărat și faptul că soda calcinată și silicatul de sodiu (produsele Ciech Soda România) reprezintă produse de bază pentru diverse industrii aflate în plină expansiune în toată lumea, cum ar fi sticlă, detergenți, metale. Situație care, evident, s-a transformat într-un avantaj competitiv al companiei poloneze.
„În cei opt ani de existenţă ca parte a Grupului, compania a reuşit să atingă nivelul de zero pierderi. Au fost efectuate noi investiţii. O nouă instalaţie de calcinare şi alte construcţii adiţionale, în valoare de peste 10 milioane euro, ca investiţii ale Grupului, au ajutat compania să crească producţia la un nivel de peste 500.000 tone anual şi să poată începe, în sfârşit, să planifice profituri, care au apărut după anul 2014”, se arată într-un comunicat de presă al Ciech Soda.

Situația carierei de calcar de la Costești, un motiv de îngrijorare pentru viitor

Dacă aspectele economice tind să intre pe căi ale normalității și profitabilității, firești într-o economie concurențială, managementul companiei poloneze privește cu unele temeri spre viitor. Situația delicată a carierei de calcar de la Bistrița-Costești și posibila restricționare a furnizării materiei prime din această zonă ar avea un efect negativ deosebit de semnificativ asupra activităților Ciech Soda. Fără materie primă în cantitate suficientă, compania poloneză ar trebui să își limiteze volumul producției, aspect care ar face-o necompetitivă în lupta pentru clienți cu aprigele companii concurente din Turcia. Cum se cunoaște, toate aceste incertitudini au apărut ca urmare a faptului că suprafața carierei de exploatare a calcarului nu poate fi, în acest moment, extinsă din cauza unei suprapuneri eronate cu limitele Parcului Național „Buila Vânturarița”.
„Au existat evoluţii, dar nu sunt convins că aceste schimbări sunt ireversibile. Avem nevoie de stabilitate mai mare, iar asta poate fi obţinută cu perseverenţă şi prin urmărirea obiectivelor de continuare a diversificării, de creştere a producţiei şi eficienţei”, a declarat Witold Urbanowski, director general, CIECH Soda România.

Ciech Soda România în cifre

Pentru o perspectivă mai sintetică a acestui material, vă propunem să urmăriți cum s-ar traduce în cifre existența companiei poloneze în Râmnicu Vâlcea. Numai așa puteți descoperi importanța ei pentru economia județului nostru și cât de vital este, pentru aproximativ 10.000 de vâlceni, ca aceasta să nu își închidă porțile.
Așadar, Ciech contribuie anual cu peste 60 de milioane lei la bugetul local al Râmnicului și la cel național. Compania poloneză este al doilea client individual (ca mărime și importanță) pentru CET Govora și unul dintre cei mai importanți clienți ai exploatărilor de sare și calcar din județ. Construit pe tradiția Uzinelor Sodice Govora, care datează din anul 1959, grupul polonez de la Râmnicu Vâlcea poartă stindardul celei mai puternice industrii din județul nostru – industria chimică. De bunul mers al companiei depinde soarta a peste 10.000 de vâlceni (această cifră este calculată însumând membrii familiilor celor 650 de angajați proprii, ai familiilor angajaților prestatorilor de servicii, furnizorilor etc.). Nu este de neglijat nici prestigiul pe care Ciech Soda îl aduce țării noastre prin exporturile pe care le realizează în țări din Europa, Asia și Africa. Iar cele 220 de milioane de euro investite începând cu anul 2006 reprezintă indicatorul cel mai important al seriozității managementului companiei poloneze și al planurilor acesteia pentru viitor!