CIECH Soda România: cei 60 de ani de tradiție trebuie să continue


CIECH Soda România vrea un viitor sustenabil pentru Vâlcea și pentru mii de români care ar putea fi afectați dacă nu se intervine de urgență în situația de pe platforma chimică. La împlinirea a 60 de ani de activitate la singura fabrică de sodă din țară, CIECH caută soluții pentru a duce tradiția mai departe.
Grupul CIECH, unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, a preluat Uzinele Sodice Govora în 2006, iar de atunci a transformat această fabrică într-o companie competitivă pe piață. Fabrica a devenit un important jucător regional pe piața europeană de sodă. Mii de locuri de muncă susținute și 445 milioane de lei valoare adăugată la PIB-ul României este impactul economic pe care compania îl are la nivel național, potrivit unui recent studiu EY.
Situația a devenit însă una critică și riscă să afecteze mai mulți clienți locali, dar și furnizori ai companiei. Reamintim că începând cu 18 septembrie, CIECH Soda România a fost nevoită să oprească activitatea și să intre în stand-by, după ce alimentarea cu abur industrial a fabricii a fost suspendată în urma denunțării unilaterale a contractului de către unicul său furnizor, CET Govora.
După ce a operat majorări consecutive ale prețului aburului, care în primele 3 luni ale anului au înghițit întregul profit al CIECH Soda România din 2018, CET Govora a solicitat un nou preț, cu 135% mai mare față de anul trecut. Cu toate că au avut loc negocieri, prețul a rămas unul ridicat, cu 75% peste nivelul din 2018 și nu poate fi acceptat, în condițiile în care Grupul CIECH a pierdut deja aproximativ 500 milioane de lei de când activează în România.
„Pentru sodiști și pentru întreaga comunitate locală azi se împlinesc 60 de ani de tradiție la fabrica noastră de sodă. Ne dorim să putem sărbători continuarea activității noastre și în 2020 și peste doi ani și în toți anii care vor urma. Suntem într-o situație care nu mai suportă amânare, iar autoritățile, ceilalți parteneri știu asta. Au șansa de a contribui la salvarea fabricii și la asigurarea unui viitor durabil. Fiind unul dintre cei mai mari investitori privați din regiune, vă asigurăm că suntem hotărâți să contribuim în continuare la dezvoltarea acesteia. Totuși, acest lucru trebuie să aibă loc în condiții justificate economic”, a declarat Witold Urbanowski, director general CIECH Soda România.

Soluțiile salvatoare

CIECH Soda România, care până în prezent, a trimis zeci de scrisori și memorandumuri către guvern și autoritățile locale, solicită:
• asigurarea unui preț al aburului conform contractului anterior pe care îl avea cu CET Govora, deoarece doar acest nivel de preț permite societății CIECH Soda România să genereze un cash flow anual neutru. Dacă această condiție va fi îndeplinită activitatea va fi reluată în cel mai scurt timp posibil.
• soluția pe termen lung, pentru un viitor durabil la Râmnicu Vâlcea, și pe care Grupul CIECH o susține, rămâne construirea unei noi centrale termice în cogenerare (CHP) împreună cu ceilalți parteneri locali. Compania rămâne dedicată acestui plan care ar ajuta platforma industrială și comunitatea locală și totodată ar contribui la consolidarea sectorului energetic românesc, mai ales în contextul vulnerabilităților în ultimul timp.

Una dintre locomotivele județului Vâlcea

CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată din Vâlcea în ceea ce privește veniturile și al 5-lea cel mai mare angajator privat din acest judeţ. Peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în România, în 2018, ca urmare a activităților CIECH. Pe lângă cei 637 de angajați ai companiei, alte 3.776 de locuri de muncă sunt susținute în mod indirect.
Ecoul operațiunilor locale ale CIECH la nivelul economiei naționale: fiecare 1 milion lei generați la PIB în mod direct au atras alte 3,3 milioane lei în restul economiei; fiecare loc de muncă creat a atras altele 6 la nivel național; fiecare 1 milion lei din taxe au atras la bugetul de stat alți 3 milioane lei.

Despre CIECH

Grupul CIECH, acționarul majoritar al CSR, este un holding internațional din industria chimică cu o prezență în peste 100 de țări și venituri în 2018 echivalente cu 1 miliard dolari. În 2014, majoritatea acțiunilor CIECH au fost achiziționate de KI Chemistry, societate care aparține de cea mai mare firmă de investiții private poloneză, Kulczyk Investments.