CIECH Soda reacționează după apariția informațiilor legate de reînceperea activității: „Nu se poate relua producția peste noapte”


După oferta pe care CET Govora a transmis-o pe 3 iunie 2020 către Ciech Soda România legată de furnizarea aburului industrial necesar companiei poloneze (practic CET-ul își anunța intenția de a livra către Ciech abur la un preț competitiv), în Vâlcea s-a vehiculat informația că grupul polonez și-ar putea relua activitatea suspendată din luna septembrie 2019. Ei bine, așa cum cei care cunosc adevărata situație de pe platforma chimică din sudul Râmnicului și-au dat seama de la bun început, reluarea activității de la Ciech Soda România nu se poate face ca și cum ai da «cheie» unei mașini și ai porni la drum. Și dacă cei doi coloși din industria vâlceană ar ajunge la un acord în privința prețului aburului industrial, activitatea de la Ciech Soda România tot nu s-ar putea relua peste noapte. De altfel, exact așa cum reprezentanții companiei poloneze au și transmis ferm prin intermediul unui comunicat remis presei în data de 4 iunie 2020 (pe care îl vom prezenta mai jos).

 

Ce conține oferta CET-ului?

 

Pentru a vă prezenta informațiile în ordine cronologică și a înțelege de a unde au apărut informațiile cum că Ciech Soda ar putea relua producția, trebuie amintit conținutul ofertei pe care CET Govora a transmis-o către compania poloneză:
„Față de ultima ofertă transmisă în data de 06.03.2020, la prețul de 139 lei/Gcal – fără componenta CO2, CET Govora SA a făcut următoarele demersuri în vederea diminuării costului de producție a aburului prin:
1.Creșterea producției interne de lignit în carierele Berbești-Alunu care a ajuns la cca 100.000 tone/lună;
2.Renegocierea prețului gazului natural și încheierea unui nou contract cu un preț diminuat cu aproximativ 30% față de prețul din luna septembrie 2019;
3.Renegocierea contractelor de achiziție cărbune de la terți, cu posibilitatea achiziției de la aceștia a unei cantități semnificative;
4.Diminuarea cheltuielilor de natură salarială prin plecarea a 300 salariați față de luna septembrie 2019”.

Referitor la această ofertă făcută de CET Govora către Ciech Soda România, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a venit cu unele precizări: „Poate fi o veste bună dacă Ciech Soda România acceptă oferta de livrare a aburului. Această ofertă cuprinde o diminuare a prețului la abur tehnologic. Acum se așteaptă decizia Ciech Soda România în privința acestei oferte”. În context, trebuie amintit că președintele Constantin Rădulescu s-a interesat în permanență de problema ivită în relația contractuală dintre CET Govora și Ciech Soda România, căutând soluții pentru reluarea colaborării dintre cei doi coloși ai industriei vâlcene.

 

Ce a anunțat Ciech Soda România după apariția
informațiilor legate de reluarea producției?

 

Pe 4 iunie 2020, prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Ciech Soda România au transmis informații pentru edificarea situației și pentru justa informare a opiniei publice din Vâlcea, dar și a angajaților foști sau actuali ai companiei poloneze.
Comunicatul este intitulat sugestiv „CIECH Soda România se află în stand-by pe termen lung încă din aprilie și nu poate relua producția peste noapte”. În acest comunicat, reprezentanții companiei poloneze vin cu precizări legate de cei 500 de angajați care au părăsit compania prin intermediul unui program de disponibilizări voluntare, de situația clienților care au fost notificați pentru a permite identificarea de noi furnizori, de faptul că Ciech a insistat timp de nouă luni pentru găsirea unei soluții la nivel local, dar și despre inițierea unui studiu de fezabilitate pentru construirea propriei centrale în cogenerare, preconizat a se finaliza la sfârșitul trimestrului III al acestui an.
*
Iată comunicatul transmis de Ciech Soda România în data de 4 iunie 2020:
„Ca urmare a recentelor informații referitoare la o nouă ofertă de preț pentru aburul furnizat de CET Govora către CIECH Soda România, suntem nevoiți să facem clarificări.
CIECH Soda România nu mai produce sodă încă din septembrie 2019, când a fost nevoită să oprească activitatea din cauza denunțării unilaterale a contractului de către CET Govora. Începând cu aprilie 2020, unitatea de producție a sodei calcinate a intrat în stand-by pe termen lung (anunțată prin comunicatul de presă din 26 martie 2020).
500 de angajați au părăsit compania prin intermediul unui program de disponibilizări voluntare începând cu 1 aprilie 2020. În cadrul acestui program, CIECH Soda România a efectuat plăți în valoare de 12,2 milioane de lei. Toate instalațiile de producție a sodei se află în stare de mentenanță pe termen lung. Clienții au fost notificați încă din vara anului 2019 pentru a putea să identifice alți furnizori. În acest moment, CIECH Soda România produce numai silicați prin intermediul unei linii de producție separate de cea dedicată sodei calcinate. În cadrul companiei au rămas mai puțin de 15% din totalul angajaților.
Timp de nouă luni de la denunțarea unilaterală a contractului de furnizare a aburului, din iunie 2019, CIECH Soda România s-a adresat în numeroase rânduri, prin adrese, memorii, studii și propuneri, tuturor autorităților competente la nivel local și național în vederea identificării unei soluții pentru furnizarea de abur la costuri sustenabile. De asemenea, a atras atenția asupra consecințelor posibile ale opririi forțate a activității pe termen lung.
Timp de șase luni de la încetarea furnizării de abur de către CET Govora, începând cu 17 septembrie 2019, compania și-a păstrat angajații, achitându-le salariile pe durata întregii perioade, până la 1 aprilie 2020, și a suportat costurile de mentenanță a instalațiilor în speranța că apelurile sale insistente vor conduce la o soluție fezabilă.
Toate aceste demersuri, precum și decizia de stand-by prelungit au fost notificate tuturor partenerilor și autorităților. Din păcate, în acest moment, este practic imposibilă reluarea producției, deoarece nu mai sunt clienți din octombrie 2019 și nici angajați din 1 aprilie 2020.
Pentru a-și construi viitorul în Vâlcea, CIECH Soda România, cu sprijinul Grupului din care face parte, a inițiat un studiu de fezabilitate pentru construirea propriei centrale în cogenerare de înaltă eficiență, astfel încât să își asigure o sursă de aprovizionare cu abur sigură, de calitate și predictibilă și care să respecte normele de mediu. Compania preconizează că studiul va fi finalizat la sfârșitul trimestrului III al acestui an”.

 

Despre CIECH

 

Grupul CIECH, acționarul majoritar al CSR, este un holding internațional din industria chimică, fiind prezent în peste 100 de țări și înregistrând în 2018 venituri echivalente cu 1 miliard de dolari. În 2014, pachetul majoritar de acțiuni CIECH a fost achiziționat de KI Chemistry, o companie aparținând celui mai mare fond de investiții privat polonez, Kulczyk Investments.
CIECH Soda România S.A., o companie din cadrul grupului CIECH, a produs sodă calcinată și silicat de sodiu până în 2019. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora, în 2016, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industrială într-o companie competitivă pe piață. În septembrie 2019, compania a intrat în stand-by temporar din cauza denunțării unilaterale a contractului privind furnizarea de abur de către CET Govora, aflată în incapacitatea de a oferi abur la prețuri și în cantități sustenabile. În prezent, principalele linii de producție a sodei ale companiei se află în stand-by pe termen lung, până la momentul în care compania își va dezvolta propriile planuri pentru o sursă de aprovizionare cu abur sustenabilă, o nouă centrală în cogenerare. Linia de producție a silicaților rămâne operațională și a fost reluată și producția de silicați lichizi.