Chiar și în plină criză epidemiologică (poate și economică), NUMĂRUL ȘOMERILOR DIN VÂLCEA se menține la valori relativ reduse!


La sfârșitul lunii februarie 2021, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea erau înregistrați 6.053 șomeri (din care 3.014 femei), rata șomajului fiind de 3,75%. Adică una apropiată de rata lunară care se înregistrează în Vâlcea de cel puțin doi-trei ani.
Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 3,51%, în ultima lună acest indicator a înregistrat o creștere cu 0,24%. Din totalul de 6.053 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Vâlcea, 2.949 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.104 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 3.807 șomeri provin din mediul rural și 2246 sunt din mediul urban.
Șomerii cu studii gimnaziale/fără studii/școală profesională au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Vâlcea – 3.689 persoane (61%), urmați de cei cu studii liceale/postliceale – 1.959 persoane (32%), iar 405 persoane (7%) au absolvit studii superioare.

Problema este că, în majoritate, șomerii vâlceni sunt persoane „greu sau foarte greu ocupabile”

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel:
• 681 persoane foarte greu ocupabile;
• 2478 persoane greu ocupabile;
• 2.198 persoane mediu ocupabile;
• 696 sunt persoane ușor ocupabile.
„Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre. Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Vâlcea sunt afişate pe pagina de internet a AJOFM Vâlcea la adresa www.anofm.ro secțiunea «Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea/Comunicate de presă»”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea prin intermediul unui comunicat de presă.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul Biroului de Comunicare al AJOFM Vâlcea