„Cercetarea pomicolă este… «în pom»”


• sună o tristă constatare a senatorului Romulus Bulacu
Recent, senatorul PNL Vâlcea Romulus Bulacu a transmis Ministerului Educației Naționale o interpelare legată de starea pomiculturii din România și, cu precădere, de cea a acestui sector de activitate din județul nostru. Așa după cum se numește și obiectul interpelării depuse de către senatorul liberal vâlcean, situația pomiculturii este „în pom”, acesta fiind un segment al agriculturii destul de greu încercat în ultimele două-trei decenii.
„După 1989, statul, din dorința de a transforma peste noapte societățile care-i aparțineau în unități de tip occidental, a lăsat în voia sorții stațiunile de cercetare pomicolă. Capriciile vremii, reorganizările, lipsa dotărilor și a investițiilor, pierderea suprafețelor de teren aflate în administrare, prin Legea retrocedărilor, și subfinanțarea au distrus, în timp, cercetarea în acest domeniu. Doar atunci când sunt programe europene de implementat guvernanții își mai aduc aminte că e nevoie și de cercetare. Așa a fost cu zonarea pomiculturii – condiție sine qua non pentru derularea subprogramului pomicol – abia atunci au alocat fonduri și au apelat la stațiunile pomicole, care păstrează cei mai bine pregătiți oameni din domeniu.
Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Vâlcea – SCDPV, aflată din 2009 în subordinea Universității din Craiova, se află într-o situaţie nefavorabilă din cauza retrocedărilor masive ale suprafeţelor de teren aflate în patrimoniul şi a deficitului de fonduri necesare susţinerii activităţii de cercetare. În urma retrocedărilor de terenuri, staţiunea a pierdut aprox. 90% din cele 1035 ha deţinute în 1990 în judeţul Vâlcea (Horezu, Căzăneşti, Bujoreni, Stoileşti, Govora şi Brezoi), suprafeţele experimentale reducându-se la aproape 150 de ha.
Subfinanţarea a avut drept consecinţă dotarea precară a unităţii şi a laboratoarelor de cercetare, în multe situaţii cercetătorii fiind nevoiţi să-şi procure materialele necesare din fonduri proprii. Inginerii întâmpină dificultăţi şi în brevetarea soiurilor şi în menţinerea actualelor brevete, respectiv în înscrierea şi reînscrierea speciilor în catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România, activităţi care, în mod normal, ar trebui să fie gratuite pentru staţiunile de cercetare. Cercetătorii vâlceni se pot lăuda că la sediul de la Bujoreni au fost realizate instalaţii pentru multiplicarea materialului genetic de nuc altoit, unic în România, din păcate nebrevetat, încă, din cauza lipsei sumei de bani necesare demarării şi susţinerii procedurii.
Activitatea de cercetare a staţiunii este vitală pentru dezvoltarea pomiculturii în judeţul Vâlcea şi nu numai, având un impact major în ceea ce priveşte dezvoltarea soiurilor de nuc, castan şi alun, fiind printre ultimele unităţi cu baza biologică adecvată din România.
Consider că este nevoie să acordăm o șansă cercetării, care să contribuie la dezvoltarea agriculturii în întregul ei. Pentru că se știe, agricultura a avut și are în continuare un aport substanțial la realizarea PIB-ul României. Pe cale de consecință, domnule ministru, vă rog să-mi comunicați punctul dumneavoastră de vedere față de cele prezentate și să detaliați măsurile pe care le aveți în vedere pentru a sprijini stațiunile de cercetare din România, respectiv Vâlcea”, se arată în ampla interpelare a senatorului PNL Vâlcea Romulus Bulacu.