Centura de siguranţă salvează vieţi


ionita_florianDacă ar fi să facem puţin haz de necazul handbalistelor de la Oltchim, pentru că, în mod cert, pentru nici o formaţie din lume vestea că ar trebui să joace un meci decisiv cu Gyor nu poate fi primită cu prea mare entu­ziasm, am putea spune că preşedin­tele CS Oltchim, Petre Berbecaru, a scăpat de una dintre „temerile” sale. Acesta a declarat, săptămâna trecută, după ce, în urma unei şedinţe extraor­dinare, Consiliul Judeţean Vâlcea a acordat echipei un sprijin financiar de un miliard lei vechi, că mulţumeşte autorităţilor pentru ajutor, dar suma este insuficientă chiar şi pentru efectuarea deplasării în Norvegia, în eventualitatea în care Oltchimul urma să evolueze în faţa campioanei acestei ţări, Larvik HK, în semifinale. Aşadar, în acest caz, un gol al vâlcencelor, ce putea fi marcat în ultimele secunde ale întâlnirii cu Krim, atunci când s-a irosit o fază de atac, ar fi valorat mai mult decât miliardul oferit de CJ Vâlcea şi ar fi avut puterea să trimită echipa chimistă spre fiordurile Norvegiei.

În perioada 11 – 17 martie,  la nivel național s-au desfășurat acțiuni pentru impunerea respectării prevederilor legale cu privire la portul centurii de siguranță si utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii, scopul acestor activități constituindu-l reducerea riscului de victimizare a participanților la traficul rutier. Activitatea face parte din campania preventivă iniţiată în plan european de Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL), la care România este parte. În acest sens, în cadrul activităților zilnice desfășurate de polițiștii rutieri au fost sancționați în intervalul menționat 531 de participanți la trafic pentru nepurtarea centurii de siguranță și 27 pentru utilizarea telefonului mobil fără dispozitive hands-free.
 

Copilul reprezintă cea mai importantă persoană în viața unui om

Trebuie să acordăm atenție siguranței acestuia. Ce se întâmplă dacă nu folosiți  un scaun pentru copil? O ciocnire la o viteză de numai 5 km/h poate lua viața unui copil dacă acesta nu e prins în centură. Nu călătoriți niciodată cu un copil în brațe – în cazul unei ciocniri greutatea dinamică a copilului se amplifică de aproape 20 de ori nemaiputând fi ținut. Nu amplasați niciodată un scaun orientat înapoi pe scaunul din dreapta – față, mai ales dacă în fața lui există airbag. Ce aveți  de  făcut? Scaunele pentru  copii salvează  vieți. Viața copilului dumnea­voastră poate fi salvată doar prin contravaloarea unui scaun de mașină; de asemenea, folosiți  o centură adecvată înălțimii și greutății copilului  dumneavoastră. 90% dintre vătămări ar putea fi evitate dacă aceste centuri de siguranță ar fi utilizate corect – citiți cu atenție instrucțiunile de reglare .

Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/ 2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin HG 1391/ 2006 , prevede la articolul 97: „Copii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălțimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și  dimensiunilor lor , iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reținere omologate; conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până   la 12 ani pe scaunul din față, chiar dacă sunt ținuți în brațe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice”. „Atenție, părinți!  Dovediți că vă iubiți copii și nu-i lăsați să  stea pe scaunul din dreapta față  sau pe bancheta din  spate, fără a avea montată centura de siguranță!”, avertizează Florian Ioniţă, şeful Serviciului Poliţie Rutieră Vâlcea.

n Sebastian CÎRCIU