Centrul Maternal, refugiu pentru copiii cu copii


• patru mame și opt copii, în grija angajaților DGASPC Vâlcea • la 14 ani, așteaptă un copil, iar partenerul de viață este cercetat penal pentru întreținere de relații sexuale cu minoră • casă, masă, haine, în sprijinul beneficiarilor • la 37 ani, a dat naștere la zece copii

paraschivCopii cu copii, minore gravide, mame cu copii abandonate de concubini, toți reprezintă cazuri sociale întâlnite în Centrul Maternal Troianu. Centrul se află în adminis­trarea Direcției Generale de Asis­tență Socială și Protecția Copilului Vâlcea, iar scopul este acela de a sprijini viitoarele mămici care, din cauza problemelor, riscă să-și aban­doneze copiii, să ajute mino­rele care au născut sau sunt gravide și nu au sprijinul părinților sau al partenerilor de viață.
În prezent, în Centrul Maternal Troianu sunt adăpostite patru mame și opt copii, unul dintre aceș­tia din urmă, o fată, așteptând un copil. Da, un copil așteaptă un copil. Dar astfel de cazuri nu mai uimesc. Cel puțin nu în rândul angajaților din Centru, unde astfel de cazuri au mai fost. Au fost ani în care au predominat minorele cu copii. De fiecare dată, însă, există o muncă asiduă de reintegrare a lor în familia naturală, alături de parte­neri sau, în ultimul caz, integrarea pe piața muncii a mamei, găsirea unei case.

Minoră gravidă, cu tulburări de comportament

„Din 2015, am intrat în acest an cu două mame, iar noile cazuri sunt cele a două mame și a unei minore care așteaptă un copil. Fata are 14 ani, este însărcinată în 26 de săp­tămâni și a fost adusă de familie. A fost un copil problemă, a crescut pe la mai mulți asistenți maternali profesioniști, iar de puțin timp se afla în casa mamei ei, aceasta locuind cu concubinul. Presupusul tată al copilului este cercetat penal pentru întreținerea relațiilor sexuale cu un minor, adică cu fata. În plus, nici acasă nu erau condiții optime de trai; nu se înțelegea cu concu­binul mamei. Are tulburări de con­duită, a urmat și tratament, dar, cât timp a stat la asistenții maternali, a făcut numai prosti: răspundea, fugea de acasă, se afla în conflict cu alți copii. Va sta la noi, va naște și rămâne de văzut dacă își va crește copilul sau îl va da la asistent maternal, iar ea va ajunge într-un centru social, cu copii de vârsta ei. Noi vrem s-o ajutăm”, a declarat, pentru ziarul nostru, dr. Daniela Paraschiv, reprezentant Centrul Maternal – DGASPC Vâlcea.
Minora din Șirineasa ne-a declarat că bărbatul cu care a întreținut relații sexuale nu recunoaște copilul și chiar a dat-o afară din casa lui când a aflat că este însărcinată.

La 37 ani, cu 4 copii în centru, unul spre adopție, 4 la asistenți maternali

Un alt caz întâlnit este cel al unei femei de 37 de ani, din Prun­deni, care a născut zece copii. Unul a murit, patru se află în grija asis­tenților maternali sau în centrele de plasament, unul a fost propus spre adopție, iar alți patru stau cu ea, în Centrul Maternal: un băiat de 4 ani, o fată de 3 ani, o fată de 2 ani și încă o fetiță născută în toamna anului trecut.
„Ar avea o casă și-o bucată de pământ, dar nu se ocupă de ele. În plus, amândoi cam beau. Autori­tățile locale din Prundeni i-au ajutat foarte mult, oferindu-le ajutoare, chiar și o rulotă unde să locuiască, după ce căsuța luase foc. Nu vor, însă, să se gospodărească. Pe cea mică a născut-o în noiembrie 2015, acasă, și abia apoi s-a dus la spital. A revenit cu copilul în haosul unde locuia”, a mai precizat dr. Paraschiv.

Trei mame, pregătite să revină în familii

În afara mamei din Prundeni, celelalte femei au șanse mai mari să revină în sânul familiilor. Doi tineri din sistemul social s-au împrietenit în Centrul din Băbeni. Mama are 26 de ani și a venit în Centrul Maternal până când tatăl micuțului va găsi o locuință. Femeia este dornică să-și crească copilul, receptivă să învețe multe lucruri utile, în timp ce partenerul de viață, abia angajat, face demersuri pentru a găsi și o locuință. În cazul în care va fi mai greu de găsit o casă, se vor muta cu copilul la mama bărba­tului.
Anul acesta, la Centru a fost adusă de polițiști și asistent social o femeie cu un copil de 2 ani, din Bre­zoi. „Nu aveau condiții de locuit, con­­sumau și alcool. Mama s-a obiș­nuit la noi, tatăl a recunoscut copilul și urmează să facă rost de o locu­in­ță socială. În Brezoi, stăteau într-o casă insalubră, fără uși, fe­res­tre, sobă. Practic, copilul era în pe­ri­col. Spe­răm să facă îmbunătă­țiri, să gă­sească un loc optim de trăit cu co­pilul”, a mai precizat dr. Paraschiv.
Un alt caz este cel al unei femei din Râmnic. Aceasta nu s-a înțeles cu mama ei, nu avea curajul să se ocupe, în primele șase luni de copil. Din datele furnizate de conducerea unității, în urma discuțiilor purtate de specialiștii din domeniu, atât mama, cât și copilul vor pleca din unitate, cât mai curând, fiind primiți acasă.

Casă, masă și consiliere psihologică

cameraCentrul Maternal oferă găzduire mamelor cu copii, aflate în situații de risc. Două mame împart o cameră, dotată cu mobilier adecvat copiilor și adulților, cu chiuvetă și cadă pentru bebeluși, echipament nou-născuți, alimente adecvate, asistență socială, medicală și, dacă este nevoie, consiliere psihologică. Bucătăria este dotată, se stabilește un meniu în funcție de nevoile mamelor. Există sală de vizite unde mamele și copiii sunt vizitați de membrii familiilor. De asemenea, copiii au și o sală de joacă, de unde pot urmări desene animate sau alte programe dedicate lor. Fiecare mamă are dreptul, în baza unui bilet de voie, și la o plimbare cu copilul prin oraș. Le sunt puse la dispoziție cărucioare pentru copii. În medie, mama și copilul stau șase luni, dar perioada se poate prelungi în funcție de nevoile acestora. Așa cum am putut constata, sunt cazuri și din 2015, femei care așteaptă să se reîntoarcă în sânul familiilor când vor dispune de condiții optime de trai, pentru ele și pentru copii.