Centenarul Marii Uniri, marcat de clasele pregătitoare de la Pedagogic


Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” a macat Centenarul Marii Uniri, prin tot felul de activități educative, în centrul acțiunilor fiind elevii îmbrăcați în port popular. Miercuri, elevii claselor pregătitoare au marcat 100 de ani de la Marea Unire prin tot felul de momente emoționante. Tocmai de aceea, fiind un moment festiv, activitățile s-au derulat doar pentru două ore: de la 10.00 la 12.00. Toate clasele pregătitoare au fost la foc continuu cu organizările și acțiunile dedicate marelui moment istoric.
De exemplu, la clasa pregătitoare F, coordonată de către domnișoara învățătoare Maria Ungureanu, ora a demarat cu vizionarea unui filmuleț cu date importante din istoria țării noastre, filmuleț adecvat vârstei copiilor. Copiii au decupat hărți mici, în culorile: albastru, galben și roșu, atașându-le unei zâne – România – aflată pe tabla din clasă, ce purta ia tradițională. Astfel, a fost creată și fusta României, din hărți micuțe. Nu au lipsit recompensele: câte o insignă cu țara noastră și poza fiecărui copil.
Jocul final a constat în recunoașterea fețelor domnitorilor români, de pe harta României. Interesant a fost faptul că ideea dascălului a fost crearea unei hărți cu domnitorii țării noastre, iar conturul realizat din poze cu chipurile elevilor. De ce? „Fețele copiilor pe harta țării subliniază că micuții sunt viitorul țării; că oricât de mici sunt, toți fac parte din țara noastră, România, au suflet de român și iubesc aceste meleaguri”, a declarat d-ra învățătoare, Maria Ungureanu.
În încheiere, copiii au mai fost supuși unui test: găsirea pieselor dintr-un puzzle care, unite, însemnau: „La mulți ani, România! 100 de ani de la Marea Unire!” Copiii au putut asculta melodia: „Doamne, ocrotește-i pe români!”, primind și câte o diplomă personalizată.
A fost doar un exemplu, pentru că, în general, toate cadrele didactice și-au dat interesul ca istoria țării noastre să fie cât de cât înțeleasă de copii, la această vârstă. Meritul bunei organizări a acțiunilor a revenit directorului fostului Liceu Pedagogic, cum mai este cunoscut, profesor Alina Vețeleanu.