CEL MAI SCUMP VIN ROMÂNESC s-a născut la Vâlcea


o singură sticlă de Fetească regală 2017 din cele numai 1.500 vinificate la Drăgășani a ajuns să fie licitată recent pentru 1.000 euro
Vinul.ro anunță oficial: „Cel mai scump vin românesc – o sticlă de Fetească regală purtând numele «nașului» soiului, Ambrosi – a fost adjudecat recent la Cluj-Napoca, în cadrul unui eveniment dedicat susținerii excelenței în educație, pentru prețul de 1.000 de euro. Prima ediția a Feteștii regale Ambrosi – din recolta 2017, vinificată la Agricola Știrbey – cuprinde numai 1.500 de sticle”.
„Pionier al replantării Europei cu viță-de-vie altoită, la începutul anilor 1900, Ambrosi a deținut succesiv actualele pepiniere de la Aiud, actualul Institut de cercetări de la Blaj (care a fost înființat pe primele 70 de ha naționalizate de la Ambrosi), depozitele logistice de vin ale Transilvaniei de la Mediaș. La începutul anilor 1900, Principele Știrbey era asociat cu Michael Ambrosi jr. la pepinierele de la Buftea. De asemenea, ultimul descendent care a activat în industria vinului, Hans Ambrosi, a fost timp de 10 ani, în Africa de Sud, colaborator al Universității locale, consultant pentru firme, și a înființat în 1966 Institutul de cercetări vitivinicole din Stellenbosch. Tot el a fost, la revenirea în Europa, directorul celei mai mari podgorii de stat din Hessen – Germania. A introdus conceptul de vizită la crame în Europa, a făcut pentru prima dată vin de gheață în Germania, a generat legislația în domeniu (fiind supranumit Regele neîncoronat al vinului de gheață), a fost președintele Concursului mondial de vinuri de la Londra IWSC în 1982 și a editat peste 60 de cărți de specialitate în Germania”, mai scrie Vinul.ro.
Dovezile despre Feteasca regală de Daneș: un articol din Curierul Agronomic din Dej (1928) și fotografii de la Expoziția de Mostre a Industriei Românești din 1921.
„Feteasca regală provine de la Daneș, iar conform unui articol din Curierul Agronomic de la Dej din 1928 și fotografiilor de la Expoziția și Târgul de Mostre a Industriei Românești din 1921 (care a fost onorată cu prezența de Regele Ferdinand și Regina Maria), Michael Ambrosi jr. a participat la expoziție, el fiind, cu această ocazie, nașul de nume al acestui soi, denumit anterior Dünesdorfer Königsast sau Dănășană. În limba germană, numele lui este Königliche Mädchentraube, tradus în limba română de presa vremii ca Strugurele Fetiță de Împărat”, mai arată sursa amintită.