Cel mai mare salon de artă se deschide în Râmnic!


deschidere_centrul_expozitii_sofianu• astăzi, la ora 17.00, la Centrul de expoziţii şi evenimente Sofianu din zona Troianu are loc festivitatea inaugurală

De astăzi, la Centrul de expoziţii şi evenimente Sofianu din zona Troianu a Râmnicului va avea loc un eveniment de excepţie: Salonul naţional de artă contemporană. Iniţiatorul acestui eveniment, omul de afaceri Nicolae Sofianu, spune că manifestarea de anvergură naţională este organizată în totalitate de Centrul de evenimente şi expoziţii Sofianu, cu parteneriatul Primăriei Rm. Vâlcea şi al Uniunii Artiştilor Plastici. „Acest proiect presupune aducerea în Rm. Vâlcea a 432 de artişti şi 500 de lucrări, fiind compus din trei părţi. Prima parte a constat în organizarea salonului şi aducerea lucrărilor în Rm. Vâlcea, a doua parte va fi editarea unui album în 5.000 de exemplare, care este finanţat integral tot de noi, iar acesta va fi trimis la toate muzeele şi universităţile importante din lume, precum şi la toate facultăţile de artă din România, liceele de artă, la toate bibliotecile judeţene şi universitare din România. Un al treilea moment important pentru acest proiect este circulaţia liberă a acestui album… Atunci când noi vom dona acest album universităţilor şi muzeelor, vom da şi dreptul de reproducere a acestui album. Noi am cerut dreptul de folosire a imaginii şi drepturile de folosinţă ale operei participanţilor la acest salon ca să putem da, la rândul nostru, instituţiilor cărora le vom dona albumul dreptul de a reproduce. În acest fel, acest album poate fi folosit la cursuri de către universităţi”, a afirmat Sofianu în cadrul conferinţei de presă de prezentare a evenimentului.

Punct culminant: Muzeul de sinteză şi diagnoză prin artă

Nicolae Sofianu a accentuat că acest proiect cultural este unul extrem de important şi complex, pentru că poate asigura finalitatea unei alte idei foarte îndrăzneţe: crearea unui Muzeu de sinteză şi diagnoză prin artă. „Avem 181 de pictori interbelici, care vor face parte din acest muzeu pentru că am primit o donaţie personală la acest proiect. O să continuăm achiziţia unor artişti din perioada interbelică, astfel încât perioada de artă contemporană pe care o s-o surprindem şi o s-o avem în muzeu va fi situată între 1900 – 2011. O altă etapă a acestui proiect re­pre­zintă demararea pentru înfiinţarea galeriei de la Paris, unde vom pre­zenta arta românească. Noi niciodată n-o să vindem artă decât o să prezen­tăm artă românească şi autori la Paris, având în spate instituţia pe care am creat-o acum prin acest proiect, finali­zând muzeul şi colecţia, vom intra în etapă şi vom fi legitimaţi instituţional să facem galeria, având şi zestrea de artişti, experienţa dobândită în aceşti 14 ani astfel încât să devenim un jucă­tor important în afirmarea şi repre­zen­tarea artei româneşti. Scopul nostru este acela de a ajuta arta românească să fie cunoscută şi să pătrundă în circuitul mondial de artă. Vom continua cu construirea muzeului în zona Troianu şi, pentru acest lucru, vom face un concurs de arhitectură adresat îndeosebi tinerilor arhitecţi pentru că noi am denumit şi în scrisoarea pe care am trimis-o acestor artişti, le-am spus că vrem să-i aducem într-o navă.  Un alt lucru important, care nu este deloc de neglijat, este că se vor întâlni aproape 200 de artişti, care vor participa la deschiderea Salonului. Sunt artişti din toată România şi va fi un bun prilej ca ei să pună în discuţie unde se află arta românească. La acest eveniment am mai invitat şi o parte din corpul diplomatic din România, oameni care vor veni tot pe cheltuiala noastră… Vor fi cazaţi la noi şi le vom organiza vizită inclusiv la Salina Ocnele Mari, pentru că scopul nostru este să promovăm toată zona. O să le prezentăm partea turistică a Vâlcii şi potenţialul pe care îl are această zonă, pentru că noi ne-am raliat proiectului Primăriei prin are Râmnicul să devină o ţintă turistică culturală şi balneară”, a mai spus Sofianu.