Ceasul rău


actiune_politie_colonia_nuci„Stop violenţei” – numele acțiunii desfășurată de polițiști la Școala Colonie Nuci

În această săptămână, poliţiştii judeţul Vâlcea, continuă activităţile preventive în scopul combaterii violenţei, prin întâlniri cu cetăţenii din municipiul Râmnicu Vâlcea. Astfel, marți, în jurul orei 13.00, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii şi Biroul de Proximitate au desfăşurat o acţiune ce a avut ca scop pregătirea antiinfracţională a cetăţenilor din cartierul Colonie Nuci.

Întâlnirea cu cetăţenii a avut loc în sediul Şcolii Generale Colonie Nuci, alăturându-li-se oamenilor legii şi cadre didactice, care au prezentat familiilor din cartier atât aspecte privind legislaţia ce pedepseşte faptele cu violenţă, cât şi sfa­turi pentru prevenirea unor astfel de fapte.

De asemenea, oamenii legii au distribuit materiale informativ-preventive în zona respectivă.

Polițiștii au descoperit lemn de foc și brazi pentru Crăciun transportați fără documente

În data de 9 decembrie, ca ur­mare a unei acţiuni organizate de po­li­ţiştii din Lăpuşata, a fost depistat Ver­giliu M., din comuna Măciuca, care trans­porta cu o autoutilitară Volkswa­gen 1 m.c. material lemnos, esenţă gorun, pentru care nu a putut pre­zenta documente de provenienţă sau transport. S-a luat măsura sanc­ţio­nării vinovatului cu amendă de 2.000 lei conform art.19, alin.1 lit.b din Leg. 171/2010 şi confiscarea mate­ria­lului lemnos.

Poliţiştii din cadrul Formaţiunii Rutiere Drăgăşani, împreună cu cei din cadrul Secţiei nr.3 Suteşti, în timp ce efectuau activităţi de control al traficului rutier, au procedat la oprirea spre verificare a autoutilitarei marca Volkswagen, condusă de Dănuţ N., de 46 de ani. Din verificări, a rezultat că erau transportaţi 105 pomi de Cră­ciun (brazi), pentru care nu existau documente legale valabile de trans­port Brazii au fost achiziţionaţi din jud. Braşov, urmând să fie comercializaţi în jud. Dolj.

S-a dispus sancţionarea contra­ven­ţională a conducătorului auto cu suma de 2.000 de lei, pentru încăl­ca­rea prevederilor art.19 alin.1, lit. e, n, din Legea 171/2010, precum şi confiscarea pomilor de Crăciun, ce au fost lăsaţi în custodia Ocolului Silvic Drăgăşani.

minora_disparutaO minoră este dată dispărută

Oamenii legii au fost sesizaţi cu pri­vire la faptul că, în data de 9 de­cembrie, Andreea Piţigoi, de 14 ani, din comuna Păuşeşti Măglaşi, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. În continuare, se întreprind activităţi de identificare a minorei în vederea rein­te­­grării acesteia în familie. Semnal­men­te: înălţime 1,70 – 1,79 m, greu­tate 60 – 65 kg, păr şaten, lung, ondulat, purtat strâns în coadă, ochi căprui.

Obiecte de îmbrăcăminte: jachetă impermeabilă, de culoare argintiu, căciulă şi fular din lână de culoare roşu, blue-jeans de culoare bleuma­rin. Cetăţenii care pot furniza orice informaţii în legătură cu această tânără sunt rugaţi să contacteze cea mai apropiată unitate de Poliţie sau să apeleze numărul de telefon 112!

Recomandări pentru prevenirea furturilor: AVEŢI GRIJĂ LA BUZUNARE, POŞETE ŞI LA CEI DE LÂNGĂ VOI!!!

Furtul este unul din cele mai vechi şi cunoscute delicte, infracţiune prezentă şi în zilele noastre, mai exact este vorba de o faptă penală care aduce atingere dreptului de proprietate, un drept fundamental prevăzut şi de constituţie şi apărat de Codul Penal prin pedepsirea acestei fapte. O categorie aparte din gama furturilor o reprezintă furturile din buzunare, poşete, genţi etc. Pericolul social al unui astfel de furt considerăm că este unul destul de ridicat, întrucât această infracţiune poate degenera şi în violenţă. Persoanele predispuse a deveni victimele acestei infracţiuni sunt în special, vârstnicii, şi ulterior orice altă persoană care nu este atentă la cine e în jurul ei şi la ceea ce fac.

ATENŢIE LA:

• Aglomeraţia şi agitaţia care se creează zilnic, în special în orele de vârf, atrag ca un magnet „şuţii”, adică hoţii de buzunare, poşete, genţi. De aceea trebuie să fiţi foarte atenţi pentru a evita evenimente neplăcute. Pentru că – să spunem – de bani vă puteţi lipsi, dar gândiţi-vă la acte şi la efortul şi timpul pierdut pentru refacerea lor!

• Hoţii de buzunare/genţi, atât femei cât şi bărbaţi – acţionează cel mai adesea în locuri aglomerate: pieţe, magazine, mijloace de transport în comun, în grupuri de 3-5 persoane, fiecare ştiind forte bine ce are de făcut. Unul dintre ei creează o diversiune – se împinge, de exemplu, altul, bine „antrenat” în acest sens, sustrage portofelul şi îl dă mai departe, la a doua sau a treia mână. Cel care sustrage portofelul are, de regulă, o haină sau o pungă/plasă cu care maschează mâna cu care „operează”.

• Pentru a evita aceste evenimente, recomandăm doamnelor şi domnişoarelor să fie mai precaute la modul în care poartă poşeta: întotdeauna aceasta să fie imobilizată de braţ sau să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haină.

• De asemenea, evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!! Dacă, totuşi, aveţi asupra dvs. aceste sume, nu ţineţi toţi banii într-un singur loc!

• Bărbaţii ar fi bine să poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp! În nici un caz nu purtaţi banii în buzunarele din spate sau în cele laterale!!

• Nu purtaţi portofelul în plase! uneori hoţii taie cu o lamă sacoşa şi veţi ajunge acasă fără bani/acte!

• În mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi!

• Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele şi cheile de la casă! Dacă totuşi aţi făcut această imprudenţă şi vi s-au sustras cheile şi actele, schimbaţi de îndată sistemul de închidere a uşii locuinţei şi anunţaţi furtul actelor de identitate!

• Când faceţi o plată, nu scoateţi toţi banii pe care îi aveţi, nu-i număraţi în văzul tuturor!

• SUNAŢI LA 112 ATUNCI CÂND SUNTEŢI VICTIMA SAU MARTORUL UNEI INFRACŢIUNI!

n grupaj realizat de Ionuţ Popa