Ceasul rău


Trei tineri, cercetați pentru furt calificat

• aceștia au furat 25 de telefoane mobile dintr-o societate comercială

Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul  că persoane necunoscute au sustras în noaptea de 24/25 noiembrie mai multe telefoane mobile din punctul de lucru al unei societăţi comerciale. În urma verificărilor şi a investigaţiilor efectuate, poliţiştii au identificat principalii suspecţi de sustragerea a 25 de telefoane mobile.  Este vorba despre  un tânăr de 21 de ani, din comuna Stoeneşti, un minor de 15 ani, din municipiul Drăgăşani şi un altul de 15 ani, din comuna Roeşti. Prejudiciul a fost recuperat în proporţie de 70%. Cercetările vor continua sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat şi pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a celor trei tineri.

O altă victimă a metodei „accidentul”

Metoda „Accidentul” nu este un fenomen la nivel naţional, însă începând cu luna octombrie 2012 au apărut tot mai multe cazuri. Hoţii acţionează pe baza unor informaţii minime. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, care au totuşi o brumă de bani. Hoţii se dau avocaţi şi cer ca banii să fie transferaţi de obicei prin „Western Union”. Metoda în sine nu este nouă, s-a schimbat doar scenariul şi modul de operare. Dacă părinţii sunt bătrâni, iar copiii sunt plecaţi din ţară, ei se dau direct fiul şi cer bani în cont. Metoda „Accidentul” s-a răspândit în ultima vreme la fel ca şi celelalte moduri de operare care vin şi trec precum moda, printre hoţi. „Tu ce faci? Uite, asta. Şi merge? Hai că încerc şi eu! Aşa sunt hoţii între ei. Pe piaţă e loc”. Astfel, la data de 26 noiembrie, la Secţia 5 Poliţie Rurală Amărăşti a fost înregistrată plângerea formulată de o femeie de 63 ani, din comuna Amărăşti, prin care a reclamat faptul că  la data de 25 noiembrie, în jurul orei 10.00,  a fost indusă în eroare de o persoana care s-a recomandat a fi un avocat  din Bucureşti și i-a solicitat suma de 4.600 lei pentru a-l ajuta pe fiul său care a produs un accident rutier. Victima a transferat suma de bani prin oficiul poştal. Metoda „Accidentul” se încadrează la infracţiunea de înşelăciune şi poate fi pedepsită cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Sfaturi de la Poliţie pentru a evita „plasa”

Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon.  Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo. Poliţia mai îndeamnă ca, în cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, să solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei. Pentru a împiedica „documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, Poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini. De asemenea, Poliţia recomandă ignorarea mesajelor în care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat. Poliţia mai recomandă să nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.

Două minore, accidentate pe trecerea de pietoni

În data de 25 noiembrie, un bărbat de 56 ani, din localitatea Băile Olăneşti, a condus un autoturism marca Volkswagen, pe DN 64 -Vlădeşti, iar la o trecere pentru pietoni a lovit cu partea faţă a autoturismului pe două minore, de 9 ani, din comuna Vlădeşti. Acestea se angajaseră regulamentar în traversarea drumului pe marcajul pietonal semnalizat corespunzător. În urma evenimentului conducătorul auto nu a anunţat organele de poliţie cu privire la producerea accidentului rutier. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la producerea acestui accident rutier în dimineaţa zilei de 26 noiembrie a.c. În urma activităţilor specifice, poliţiştii l-au identificat pe conducătorul auto la scurt timp de la sesizare. Acestuia i s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.

A condus fără permis și a accidentat un pieton

În urmă cu două zile, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, poliţiştii au constatat că la o trecere pentru pietoni, un autoturism marca BMW a acroşat un pieton. Pietonul a refuzat să se deplaseze la unitatea medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale sau solicitarea unei ambulanţe. În urma verificărilor efectuate în bazele de date, s-a constatat că șoferul de 33 ani, din comuna Vlădeşti, are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat, motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal.

Un polițist a accidentat un pieton băut

La data de 26 noiembrie, o autospecială marca Dacia condusă de un agent de poliţie din cadrul Biroului Poliţiei Transporturi Vâlcea a fost implicată într-un accident rutier pe DN 64-Stolniceni la km 106+200 m. Conducătorul auto a fost surprins de traversarea neregulamentară a unui bărba­t, de 58 ani, din oraşul Căli­măneşti, accidentându-l. În urma im­pactului, a rezultat rănirea pietonu­lui care a fost transportat cu un echipaj SMURD la Spitalul Judeţean de Ur­gen­ţă Vâlcea pentru acordarea îngri­ji­rilor medicale. Conducătorul auto şi pietonul au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ pentru conducător auto, iar 0,58mg/l în aerul expirat pentru pieton.

Un tir a intrat în linia ferată

• șina a fost îndoită pe o bucată de 15 m

Ieri noapte, poliţiştii Postului de Poliţie TF Râmnicu Vâlcea au fost sesizaţi prin apelul de urgenţă 112, despre faptul că pe raza localităţii Cîineni, pe DN 7, un autotren a derapat şi a intrat în gabaritul liniei de cale ferată paralelă cu drumul. La fața locului s-au deplasat agenţii postului care au constatat că pe secţia de cale ferată 201, la km feroviar 347 +350 m între staţiile CF Cîineni – Valea Măru­lui, pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile de mers, un autotren, condus de un cetă­țean turc de 39 ani, a derapat şi a intrat în gabaritul liniei de cale ferată, fără a se înregistra victime. Urmare a evenimen­tu­lui rutier, şina de cale ferată a fost îndoită pe o distanţă de aproximativ 15 m., iar TIR-ul prezintă avarii la capul tractor. Începând cu ora 01.30 a fost oprit traficul feroviar între staţiile CF Cîineni şi Valea Mărului şi a fost reluat începând cu ora 05.51. În urma produ­cerii acestui eveniment două trenuri de călători au prezentat întârzieri:Regio 2069 ce circulă pe relaţia Rm. Vâlcea – Sibiu prezintă o întârziere de 70 minute, cu un număr de 40 călători, Regio 2066 ce circulă pe relaţia Sibiu – Râmnicu Vâlcea prezintă o întârziere de 160 minute, cu un număr de 7 călători. Persoanele aflate în cele două trenuri au înţeles situaţia şi nu au fost nemulţumiri în rândul acestora care să ducă la tulburarea ordinii şi liniştii publice.