Ceasul rău


Avem mai mulți hoți și mai puțini criminali

Conform ultimului raport al IPJ Vâlcea, în ultimele șase luni, se constată o scădere privind infracțiunile contra persoanei, cu 11,30%. De asemenea, au fost sesizate cu 238 infracţiuni mai puţine decât în primele șase luni ale anului 2012, iar în primele șase luni ale anului nu au fost înregistrate infracţiuni de omor, faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate patru astfel de infracţiuni. În politica de combatere a criminalităţii, eforturile s-au focalizat pe contracararea infracţiunilor grave săvârşite contra vieţii şi integrităţii corporale a persoanei.

În perioada de referinţă, au fost depistaţi 10 (+6) urmăriţi internaţional şi 38 (+19) urmăriţi naţional. Mai mult, în cursul semestrului I al anului 2013, au fost executate 13 mandate europene de arestare, toate fiind duse la îndeplinire cu maximă operativitate, iar după identificarea şi reţinerea, acestea au fost conduse la Curtea de Apel Piteşti în vederea emiterii ordonanţei de reţinere. Infracțiunile sesizate contra patrimoniului au rămas la aceleaşi cote, fiind sesizate 3.702 infracţiuni (-15 fapte).

În schimb, infracţiunile de furt se prezintă pe un trend uşor ascendent faţă de perioada similară a anului precedent (+2,82%), fiind sesizate 2443 (+67) infracţiuni. Se constată scăderi la infracţiunile de furt din societăţi comerciale, de la 317 la 274, furt din locuinţe, de la 413 la 386,  furt din auto, de la 144 la 118, furt de componente exterioare auto, de la 105 la 64,  furt de auto, de la 22 la 17, iar  la furturile de animale, rata de infracțiune a scăzut de la 36 la 23. Infracţiunile de tâlhărie se prezintă pe un trend descendent, de la 39 la 34 infracţiuni sesizate (-5 fapte), judeţul Vâlcea situându-se pe locul 19 la nivel naţional, cu un volum de opt infracţiuni la 100.000 locuitori, sub medie, care este de 12.

Trebuie spus că infracțiunile incriminate în legi speciale au crescut cu 11,89%, dintre care menţionăm: infracţiuni prevăzute de OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice au crescut cu 22,46%, de la 325 la 398, infracţiuni prevăzute de codul silvic (Legea 46/2008): +2,12%, de la 236 la 241, infracţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol: +22,46%, de la 24 la 34 dosare, fiind confiscate totodată 902 kg peşte, 44 plase monofilament şi setci şi trei ambarcaţiuni. La nivelul tuturor inspectoratelor de poliţie judeţene, funcţionează în fiecare comună  posturi de poliţie, care sunt coordonate în mod direct de șase poliţii orăşeneşti şi 11 secţii de poliţie rurală.

Totodată, infracţiunile sesizate în mediul rural sunt pe un trend descrescător  -2,93%, respectiv o scădere cu 111 fapte faţă de primele șase luni ale anului 2012. Infracţiunile contra persoanei înregistrează o scădere de 16,38%, fiind sesizate 1.026 (-201 infracţiuni). Infracţiunile de vătămare corporală au scăzut cu 13 fapte, ameninţările cu 73 fapte, iar lovirile şi alte violenţe au scăzut cu 128 fapte. Infracţiunile comise cu violenţă (omor, tentativă de omor, loviri cauzatoare de moarte, tâlhărie, pruncucidere, vătămare corporală gravă) au scăzut cu 16,6%, înregistrându-se un total de 15 fapte. Infracţiunile contra patrimoniului au crescut cu 1,35%, înregistrându-se un număr de 1.723 fapte (+23).Infracţiunile de tâlhărie cunosc o scădere de la 13 la 11 fapte. Infracţiunile de distrugere au scăzut de la 367 la 255, cu 112 fapte, respectiv cu 30,5%. Infracţiunile contra autorităţii sunt la acelaşi nivel, înregistrându-se cinci infracţiuni.

Poliţiştii din Drăgăşani au desfăşurat o amplă campanie de informare a cetăţenilor. Peste 250 de pliante au fost distribuite gratuit în centrul municipiului şi în cartierul Zlătărei

Poliţiştii de proximitate şi cei din cadrul Biroului de Ordine şi Siguranţă Publică Drăgăşani au efectuat o amplă acţiune printre locuitorii din Drăgăşani, recomandându-le acestora să fie cât mai vigilenţi în perioada sezonului estival, atunci când numărul hoţilor de buzunare creşte proporţional cu gradele din termometru.

Oamenii legii au împărţit pliante şi au purtat discuţii cu cetăţenii în zona centrală a municipiului, dar şi cu cei din cartierul Zlătărei, transmiţându-le sfaturi cu privire la cele mai eficiente metode de a-şi apăra buzunarele şi locuinţele de răufăcătorilor. Pentru o mai bună informare a populaţiei, au fost distribuite peste 250 de pliante. De asemenea, prin această acţiune, poliţiştii drăgăşăneni doresc ca mesajul campaniei să fie receptat în mod corect de către cetăţeni pentru a nu deveni victime. Poliţiştii atrag atenţia asupra acestor categorii de fapte în special, dar şi a celorlalte infracţiuni de furt în general, deoarece orice prejudiciu lezează securitatea personală şi siguranţa publică.

Patru mecanici de locomotivă au fost prinşi în timp ce vindeau motorină

În cooperare cu efective din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea, s-a acţionat, în patrule mixte, în staţii şi în trenuri, pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor care pătrund în zona de siguranţă feroviară fără a avea dreptul, fiind expuse riscului de a fi lovite de garniturile de tren în mişcare, ca şi a celor care săvârşesc fapte de tulburare a ordinii şi liniştii publice. În urma activităţilor întreprinse şi a acţiunilor executate în ramura transporturi feroviare au fost  verificate  36 de trenuri şi 37 de staţii, au fost identificaţi 40 călători frauduloşi, au fost legitimate 78 de persoane, fiind aplicate 6 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.200 lei.

Un exemplu elocvent în care oamenii legii au intervenit cu promptitudine este cel înregistrat miercuri, 31 iulie, când poliţiştii din cadrul PPTF Govora au acţionat în staţia CF Popeşti pe linia sustragerii de motorină de la locomotive, ocazie cu care au fost depistaţi Nicolae C., de 49 ani, din mun. Drăgăşani, Florin G., de 46 ani, din com. Bîrza, jud. Olt, Florian Ş., de 48 ani, din com. Ştefăneşti, şi Ion C., de 50 ani, din com. Lungeşti, toţi mecanici de locomotivă la CFR Marfă, în timp ce au valorificat cantitatea de  motorină lui Nelu G., de 45 ani, din com. Popeşti. Împotriva celor patru mecanici de locomotivă se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare, faptă prevăzută de art. 215 alin.1 Cod penal.

Conducea Jaguarul din dotare cu permisul suspendat

Miercuri, în jurul orei 21.30, poli­ţiş­tii din Râmnicu Vâlcea – Biroul Ru­tier au oprit în trafic, pentru un con­trol de rutină, un autoturism marca Ja­guar, condus de Bogdan R., de 23 de ani, din Râmnic. În urma verificărilor, s-a constatat că tânărul are dreptul de a conduce pe drumurile publice sus­pendat, motiv pentru care i s-a în­toc­mit dosar penal.

Un tânăr din Băbeni a găsit o modalitate simplă de face rost de bani: îi fura direct din bancomate

La începutul acestei săptămâni, poliţiştii din oraşul Băbeni au fost sesizaţi cu privire la efectuarea de tranzacţii financiare frauduloase, petrecute în perioada 22-29 iulie, de către persoane necunoscute, creându-se astfel un prejudiciu de 1.300 lei. În urma verificărilor, s-a stabilit că ultimele tranzacţii au fost efectuate cu cardul bancar în data de 23 iulie, în Băbeni. Poliţiştii vâlceni au reuşit identificarea prezumtivului autor, în persoana lui Mădălin T., de 22 de ani, din oraşul Băbeni. Tânărul şi-a recunoscut fapta, returnând în totalitate prejudiciul. Cercetările continuă faţă de Mădălin T. sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 27 alin. 1 din Legea 365/2002.

Un şofer neatent a luat stâlpul la ţintă. Urmările accidentului puteau fi tragice!

În dimineaţa zilei de joi, Liviu H., de 41 ani, din oraşul Băbeni, a condus un autotu­rism Renault în oraşul Ocnele Mari, iar la un moment dat, din cauza neatenţiei, a pier­dut controlul direcţiei spre dreapta şi a intrat în coliziune frontală cu un stâlp. În urma impactului, a rezultat rănirea uşoară a conducătorului auto, diagnosticat cu TCC minor şi traumatism toracic şi a Mariei B., de 46 ani, din Ocnele Mari, diagnosticată cu TCC mi­nor şi traumatism coloană. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, re­zul­­tat fiind negativ şi i s-a recoltat o probă de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

DN7 și DN64, rutele cu cele mai multe accidente

Majoritatea accidentelor rutiere cu victime, produse pe drumurile naţionale au avut loc pe DN7, respectiv 30 accidente, soldate cu 10 morţi, 15 răniţi grav şi 27 răniţi uşor, precum şi pe DN64, respectiv 26 accidente, soldate cu patru morţi, 12 răniţi  grav şi 22 răniţi uşor. Situaţia privind cauzele principale de produ­cere a accidentelor rutiere cu victime pe drumurile publice de pe raza ju­deţului Vâlcea, în Sem. I-2013, se pre­zintă astfel: viteza neadaptată la con­dițiile de drum, traversarea nere­gu­lamentară a pietonilor, neacor­da­rea de prioritate autovehiculelor, ne­res­pectarea distanței între vehicule și conducerea sub influența alcoolului.