Ceasul rău


Poliţia Biroului Transporturi Feroviare face verificări

În această săptămână, poliţiştii Biroului de Poliţie Transporturi Vâlcea şi cei din cadrul posturilor de poliţie TF subordonate au desfăşurat activităţi în vederea prevenirii faptelor antisociale şi pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă publică în staţii şi pe trenurile de persoane. Prin acţiunile desfăşurate împreună cu jandarmii şi lucrătorii CFR, s-a urmărit combaterea faptelor de natură contraven­ţională şi penală (furturi de la călători, de la infrastructura feroviară, aruncări cu piatră asupra garniturilor de tren etc.) şi a fenomenului de călătorie frauduloasă. În urma celor 11 controale desfăşurate, au fost patrulate 86 de trenuri şi 32 de staţii, fiind legitimate 85 persoane. De asemenea, au fost depistaţi 89 călători frauduloşi şi au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.500 lei. În data de 8 martie, poliţiştii Postului de Poliţie TF Drăgăşani, aflaţi în serviciul de patrulare pedestră pe raza staţiei, au identificat un minor de 9 ani, din municipiul Drăgăşani. Acesta a plecat de la domici­liul său în dimineaţa aceleiaşi zile, fără acordul părinţilor, având inten­ţia de a urca în trenul Regio 2061 şi de a apela la mila călătorilor. Mi­no­rul a fost încredinţat tatălui său, care a fost atenţionat cu privire la nesupravegherea minorului.

În cadrul activităţilor desfăşurate, în data de 11 martie, poliţiştii Postului de Poliţie TF Râmnicu Vâlcea au depis­tat în Staţia CF Râmnicu Vâlcea, un bărbat de 24 ani, din oraşul Bă­beni şi o femeie de 42 ani, din municipiul Rm. Vâlcea, care aveau asu­pra lor mai multe componente care se folosesc la reţelele de înaltă ten­siune. Din verificările efectuate, a rezultat că bunurile au fost sustrase din zona tunelelor situate între localităţile Câineni – Râul Vadului şi întrucât bunurile nu provin din sistemul CFR, acestea au fost predate poliţiştilor P.P. Câineni pentru continuarea cercetărilor. Împreună cu jandarmi şi personal CFR, poliţiştii biroului TF vor desfăşura, la sfârşitul săptămânii, activităţi pe linia prevenirii faptelor de natură contravenţională sau penală care aduc atingere sănătăţii, integrităţii sau patrimoniului călătorilor.

S-a găsit un autovehicul furat!

În data de 13 martie, un locuitor din municipiul Sibiu a sesizat poliţiştii vâlceni cu privire la faptul că i-a fost sustras autovehiculul din zona de nord a municipiului Râmnicu Vâlcea. În urma investigaţiilor efectuate, autoturismul a fost identificat pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea. Întrucât autoturismul era asigurat, s-a luat măsura tractării şi depozitării pentru a-i fi asigurată protec­ţia până în momentul în care procurorul de caz v-a dispune restituirea bunului. În continuare, vor fi desfăşurate cercetări de către poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale pentru stabilirea cauzelor şi împrejurărilor evenimentului produs.

Centura salvează vieţi

În perioada 11 – 24 martie, la nivel naţional se desfăşoară acţiuni pentru impunerea respectării prevederilor legale cu privire la portul centurii de siguranţă şi utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii, scopul acestor activităţi constituindu-l reducerea riscului de victimizare a participanţilor la traficul rutier. Activitatea face parte din campania preventivă iniţiată în plan european de Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL) la care România este parte. În acest sens, şi la nivelul Serviciului Rutier Vâlcea sunt organizate zilnic acţiuni în trafic, la nivelul întregului judeţ, pentru prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere. Deşi portul centurii de siguranţă este obligato­riu, un procent mic de conducători auto şi pasageri se conformează acestei regle­men­tări. În toate ţările civilizate, primul lucru pe care îl fac cei care urcă în auto­turism, este să îşi cupleze centura de siguranţă. În numeroase ţări ale Uniunii Europene, societăţile de asigurări refuză chiar să acorde despăgubiri, în cazul în care persoanele implicate în accident nu purtau centurile de siguranţă în momentul coliziunii. În ceea ce priveşte obligaţia de a purta centura de siguranţă, s-au limitat excepţiile, stabilindu-se categoriile de persoane care pot circula fără a purta centura de siguranţă. Astfel, fac excepţie de la obligaţia de a purta centura de siguranţă: conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează, femeile gravide în lună avansată de sarcină, conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane în regim de taxi, când transportă pasageri, persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă, instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente, în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere. Punerea în mişcare a autove­hiculu­lui trebuie obligatoriu precedată de cuplarea centurilor de sigu­ranţă, atât de către şofer cât şi de către ceilalţi pasageri.

Generalizarea pur­tării centurii de sigu­ran­ţă este justificată de pericolul la care sunt supuşi ocupanţii autoturismului, în si­tua­ţia unei frânări bruşte sau a unui impact violent. Aceştia pot fi proiectaţi vio­lent prin parbriz, lovindu-se de volan, de bordul maşinii şi de parbriz. Nici cele mai bune reflexe de apărare, nici forţa br­aţelor, cât ar fi de mare, nu-i pot proteja în asemenea cazuri. Nu­mai centura de siguranţă poate împiedica mişcarea vio­lentă a corpului înspre bordul maşinii. De aceea, poliţiştii rutieri vă recomandă purtarea centurii de siguranţă pentru parcurge­rea oricărei distanţe, cât de mici, pentru a vă putea proteja în cazul unor evenimente nedorite şi a diminua consecinţele. Toa­te aceste neajunsuri pot fi prevenite doar cu un singur click, cel care se aude atunci când îţi fixezi centura de siguranţă.

Cu peştele din baltă, la piaţă

Miercuri, poliţiştii din oraşul Băbeni, împreună cu reprezentanţii ANPA Vâlcea, au organizat o acţiune privind combaterea comercializării ilegale de peşte, în localitate. Astfel, au fost depis­tate două femei care vindeau  peşte, speciile caras şi fitofag. S-a luat măsura confiscării cantităţii de peşte şi predarea către ANPA. Celor două femei li s-au întocmit dosare penale sub aspectul co­miterii infracţiunii prevăzute de Ordonan­ţa de Urgenţă privind pescui­tul şi acva­cultura.