Ceasul rău


Material lemnos confiscat de poliţişti

Amploarea fenomenului tăierilor ilegale de arbori din ultimii 15 ani a depăşit sfera de interes a specialiştilor din domeniul silviculturii, devenind o preocupare constantă a întregii societăţi. Atenţia asupra acestui fenomen a fost atrasă şi de inundaţiile şi alunecările de terenuri, cu efecte de multe ori devastatoare asupra comunităţilor locale şi infrastructurii, calamităţi care au fost puse în legătură de cauzalitate cu tăierile masive de arbori din zonele afectate. Concomitent, în zone ale ţării au fost semnalate tendinţe de aridizare şi deşertificare ca urmare a distrugerii perdelelor forestiere de protecţie şi tăierilor ilegale a  pădurilor.

La data de 20 ianuarie, poliţiştii Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Racoviţa au desfăşurat o acţiune pe linia identificării şi sancţionării persoanelor care nu respectă legislaţia în vigoare în domeniul silvic.

Astfel, în comunei Racoviţa, oamenii legii l-au identificat pe Ovidiu I., de 19 ani, din localitate, care transporta de 0,6 mc material lemnos de esenţă stejar fără a deţine documente legale de provenienţă. Acesta a fost sancţionat contravenţional, conform Legii nr. 171/2010, iar materialul lemnos în cauză a fost ridicat în vederea confiscării.

Poliţiştii Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Racoviţa l-au depistat în comuna Pe­ri­şani, pe Daniel M, de 20 de ani, din localitate care transporta 3,5 mc. ma­te­rial lemnos de esenţă cireş, fără a poseda documente legale de provenienţă.

Extinzând cercetările poliţiştii au constatat că materialul lemnos a fost tăiat din fondul forestier al comunei Perişani. În continuare se efectuează cercetări faţă de Daniel M. pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori, urmând a se propune soluţie procedurală prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Brezoi. Materialul lemnos rezultat a fost ridicat în vederea confiscării şi predat Ocolului Silvic Brezoi.

În aceeaşi zi, poliţiştii Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Prundeni aflându-se în exercitarea atribuţiunilor de serviciu pe raza comunei Olanu, l-au identificat pe Mihai Ş., din localitate, în timp ce transporta material lemnos cu o căruţă.

În urma verificărilor, poliţiştii au constatat că bărbatul nu deţine documente de provenienţă  şi însoţire pentru cei 1,125 mc. materialului lemnos transportaţi  şi au dispus ridicarea acestuia în vederea confiscării.

Mihai Ş. a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 2000 lei, conform Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

La volan sub influenţa băuturilor alcoolice

La data de 21 ianuarie a.c., în jurul orei 19.05, în timpul unei acţiuni pe linie rutieră, poliţiştii au încercat să oprească pe DN 7, în comuna Budeşti, un autoturism marca Dacia condus de Emilian C., de 53 de ani, despre care existau suspiciuni că s-ar afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Deoarece conducătorul auto nu a oprit la semnalul regulamentar al poliţiştilor, s-a procedat la urmărirea acestuia, iar în cele din urmă a fost oprit în apropiere de locuinţa sa.

Întrucât lui Emilian C. i s-a solicitat efectuarea unei testări cu aparatul etilotest şi acesta a refuzat testarea, a fost condus la spitalul Judeţean Vâlcea unde a refuzat şi recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal pentru refuz de recoltare de probe biologice.

La data de 22 ianuarie a.c., la ora 02.25, conducătorul auto Marius C., de 43 ani, din municipiul Drăgăşani, a fost identificat în comuna Amărăşti, în timp ce conducea un autoturism aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice. La testarea cu aparatul etilotest, acesta a indicat valoarea de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.  Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice .

În vederea prevenirii accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de băuturi alcoolice, reamintim conducătorilor auto care sunt efectele alcoolului la volan, aşa cum relevă studiile de specialitate:

–  la 0,1g/l alcool pur în sânge (120 ml bere, 50 ml vin, 15 ml spirtoase)- încep deja să apară tulburări de comportament care pot produce probleme în capacitatea de a conduce autovehiculul;

– la 0,2 g/l alcool pur în sânge ( 240 ml bere, 100 ml vin, 30 ml spirtoase)   – se  instalează dereglarea reflexelor şi întârzierea timpului de frânare;

– mai mult de 0,8g/l alcool pur în sânge (960 ml bere, 400 ml vin, 120 ml spirtoase) – scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, se dereglează răspunsul la stimulii optici şi auditivi.

Grupaj realizat cu ajutorul IPJ Vâlcea