Ceasul rău


Minori fugiți, cerșetori și călători frauduloși pe trenuri

• toți aceștia au fost depistați de Poliția TF Vâlcea, ca urmare a unor controale

trenuri_valceaZilele trecute, poliţiştii Biroului de Poliţie Transporturi Vâlcea şi cei din cadrul posturilor de poliţie TF subordonate au acţionat pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă publică în staţii şi pe trenurile de persoane, combaterea faptelor de natură contravenţională şi penală (furturi de la călători, de la infrastructura feroviară, aruncări cu piatra asupra garniturilor de tren etc.) şi a fenomenului de călătorie frauduloasă, sens în care au fost organizate şi executate două acţiuni împreună cu efective de jandarmi şi salariaţi CFR cu drept de control. Pe timpul nopţii, ordinea şi liniştea publică, în complexul staţiei CFR Râmnicu Vâlcea, a fost menţinută împreună cu efective de jandarmi. În urma activităţilor întreprinse şi a acţiunilor executate în ramura transporturi feroviare au fost patrulate 29 de trenuri şi 26 de staţii, au fost depistaţi 37 călători frauduloşi, de la care au fost încasate suprataxe în valoare de 236 lei, au fost efectuate 9 controale, au fost constatate 3 sancţiuni contravenţionale în valoare de 840 lei şi au fost depistaţi 3 minori care ulterior au fost predaţi la Centrul nr. 5 din municipiul Râmnicu Vâlcea, de unde aceştia plecaseră.  Pe trenul de persoane 2063, care circulă pe relaţia Râmnicu Vâlcea – Sibiu, au fost depistate două femei care, sub pretextul că îi ghicesc viitorul, i-au sustras unei tinere din municipiul Râmnicu Vâlcea, suma de 50 lei.

Ambele femei sunt din comuna Câineni,iar faţă de acestea se efectuează cercetări pentru furt calificat.

Prinși cu animale sălbatice în captivitate

La data de 30 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu lucrători din cadrul A.J.V.P.S. Vâlcea au des­făşurat o acţiune, în comunele Dănicei şi Stoileşti ce a avut drept scop iden­tificarea persoanelor care montează ilegal capcane neautoriza­te tip laţ şi deţin ilegal în captivitate animale sălbatice precum şi luarea măsurilor legale faţă de acestea. În urma activităţilor desfăşurate au fost identificaţi: un bărbat din comuna Stoileşti, care ţinea în captivitate 3 exemplare din specia căprior, doi masculi şi o femelă, un cetățean din comuna Dănicei, care ţinea în capti­vi­tate un exemplar din specia căprior şi un alt bărbat din comuna Dănicei, care de asemenea ţinea în captivitate, în gospodăria sa, un exemplar din specia căprior, femelă, în vârstă de aproximativ o lună. Celor în cauză le-au fost întocmite dosare penale pen­tru săvârşirea infracţiunilor de bra­conaj cinegetic şi deţinere în captivitate de animale sălbatice fără autorizaţie. Poliţiştii anunţă continua­rea acţiunilor de acest gen şi extin­derea lor la nivelul întregului judeţ.

600 de certificate de înmatriculare reținute în trei luni

Siguranţa  participanţilor la traficul rutier este un obiectiv prioritar al Poliţiei Rutiere. Creşterea parcului auto la nivel naţional şi infrastructura neadecvată nu­mărului de autove­hi­cule face ca accidentele rutiere să se înmulţească, adău­gându-se la aceste două cauze şi indisciplina partici­panţilor la traficul ru­tier. Conduita preventivă ar trebui să stea la baza unui climat de siguranţă ru­tieră dar, din nefericire, nu toţi conducătorii  auto sunt conştienţi de acest lucru, deoarece în ultimele 3 luni, în judeţul Vâlcea, s-au produs 115 accidente, din care în 12 dintre acestea autovehiculele nu aveau inspecţia tehnică valabilă.

Chiar dacă cauzele producerii accidentelor nu au fost de natură tehnică, existenţa ITP – ului  certifică  siguranţă pentru ca respectivul auto­vehicul să poa­­­tă circula pe drumurile publice. Astfel, în baza unui protocol încheiat la nivel na­ţional, Poliţia Rutieră împreună cu reprezentanţii Registrului Auto Român des­făşoară, în trafic, activităţi de prevenire a accidentelor rutiere datorate de­fec­ţiunilor tehnice ale vehiculelor aflate în circulaţie pe drumurile publice, în sco­pul îmbunătăţirii stării tehnice a parcului auto şi protecţiei mediului încon­jurător.

Zilnic, în două schimburi, poliţiştii rutieri împreună cu lucrători ai Regis­trului Auto Român efectuează con­troa­le pe drumurile din judeţ. În cadrul acestor acţiuni realizate cu autolabo­ra­toare dotate corespunzător pentru depistarea vehi­culelor cu defecţiuni tehnice care pun în siguranţă secu­ritatea rutieră se verifică şi emisia poluantă a autovehiculelor, existenţa în termen a ITP – ului, dar şi alte aspecte care ţin de reglementările în vigoare privind regimul circulaţiei. În urma verificării stării tehnice a autovehiculelor în trafic, în ultimele trei luni au fost reţinute un număr de peste 600 certificate de înmatriculare, principalele cauze fiind: defecţiuni la sistemul de iluminare – semnalizare, defecţiuni la sistemul de frânare, anvelope uzate, aplicarea de tratamente chimice ori folii neomologate şi/ sau necertificate pe geamurile autovehiculelor precum şi nivelul noxelor emanate (dacă se încadrează sau depăşesc limita legală). Reamintim conducătorilor auto că orice vehicul care circulă pe drumurile publice trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere şi protecţiei mediului.

Grupaj realizat cu sprijinul IPJ Vâlcea