Ceasul rău


Reducerea riscului rutier pe DN 7

• 63 de accidente au avut loc anul trecut

În perioada 15 iunie-15 septembrie a.c., pe raza judeţului Vâlcea, se desfăşoară ,,Planul de măsuri privind reducerea riscului rutier pe drumul naţional 7”. Din analiza evoluţiei principalilor indicatori specifici pentru anul 2010, se constată faptul că DN7 ocupă locul IV în categoria drumurilor naţionale cu cel mai mare risc de producere a accidentelor rutiere ( după DN2, DN1 şi DN 6). În anul 2010, pe aceste patru artere naţionale şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere 430 de persoane, dintre acestea 81 fiind pe DN7. La nivelul judeţelor, tranzitate de această arteră rutieră, s-au produs 240 accidente, din care a rezultat decesul sau rănirea gravă/uşoară a participanţilor la trafic. Pe raza judeţului Vâlcea, tranzitat de această arteră între poziţiile kilometrice 156+775 şi 239+925, s-au înregistrat anul trecut 63 de accidente. Anul trecut, în perioada 15.06 – 15.09.2010 (perioada similară de desfăşurare a planului de măsuri în anul 2011) pe DN 7, în judeţul Vâlcea, s-au produs 29 de accidente rutiere, din care 18 grave, soldate cu 4 morţi, 19 răniţi grav şi 31 răniţi uşor. Analiza de risc întocmită la nivelul judeţului Vâlcea relevă ca principale cauze generatoare ale acestor accidente rutiere : viteza neadaptată la condiţiile de drum – reprezintă 24 % din numărul total de accidente, cu 7 accidente soldate cu 1 mort, 8 răniţi grav şi 5 răniţi uşor, iar zonele unde se produc cel mai frecvent accidente din această cauză sunt Milcoiu și Budești; Depăşire neregulamentară vehicule – reprezintă 17 % din numărul total de accidente, înregistrându-se 5 accidente soldate cu 5 răniţi grav şi 11 răniţi uşor; rularea pe contrasens – constituie a treia cauză de producere a accidentelor pe DN7, 14% din total , fiind  înregistrate 4 accidente, având ca urmări 1 persoană decedată, 3 rănite grav şi 2 rănite uşor . Alte cauze de producere sunt: neacordare prioritate vehicule şi conducere imprudentă (cu câte 10 % din totalul accidentelor ), traversare neregulamentara pietoni, adormire la volan şi nerespectare distanţă între vehicule (cu câte 7 % din accidente) şi abateri biciclişti ( 3% din accidente).

15 șoferi au devenit pietoni

• acțiuni rutiere pe șoselele vâlcene, în baza campaniei „Alcohol”

În săptămâna 06-12 iunie 2011, la nivel naţional, au fost organizate acţiuni care să vizeze combaterea încălcării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice, cu accent deosebit pe conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice. Activitatea face parte din campania preventivă ALCOHOL iniţiată, în plan european, de Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL) la care România este parte. Una dintre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere este conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Din punct de vedere statistic, de la începutul anului 2011 şi până în prezent, în România şi pe fondul acestei cauze, s-au produs 810 accidente rutiere soldate cu 35 morţi, 282 răniţi grav şi 734 răniţi uşor. Din acestea, 12 accidente au avut loc în judeţul Vâlcea, având ca urmări decesul unei persoane, rănirea gravă a 3 persoane şi rănirea uşoară a altor 15. În cursul acestei săptămâni, poliţiştii rutieri, din judeţul Vâlcea, au testat cu aparatul etilotest un număr de 982 conducători auto, din aceştia 15 fiind identificaţi pozitiv, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice. Cu acelaşi prilej au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule un număr de 15 permise de conducere. Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală .Astfel, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, ori o concentraţie ce depăşeşte 0,40 mg/ litru de alcool pur în aerul expirat, sau care se află sub influenţa unor substanţe stupefiante sau cu medica­mente similare acestora. Pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, Serviciul Poliţiei Rutiere Vâlcea vă recomandă: „FIŢI MAI RESPONSABILI ÎN TRAFIC”.

Au furat bovina și au tranșat-o

Duminică dimineaţa, poliţiştii din Tomşani, au fost sesizaţi de către un bărbat din localitate, cu privire la faptul că în noaptea de 11/12 iunie 2011, persoane necunoscute i-au sustras, dintr-un grajd de animale situat în comuna Tomşani, sat Modarceni, o bovină adultă. Din primele cercetări s-a stabilit că în seara zilei de 11 iunie 2011, partea vătămată a închis într-un grajd, situat în grădina sa din satul Modarceni, trei bovine, asigurând uşa grajdului cu un lacăt. În dimineața zilei de 12 iunie 2011, la ora 07.00, a constatat că din grajd lipsea o bovină adultă în vârstă de 2 ani. În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, poliţiştii au stabilit că animalul sustras a fost sacrificat, de autorii faptei, în punctul “Jitieni”, unde au fost găsite abandonate: capul, spatele, organele şi pielea animalului. În cauză se continuă cercetările în vederea identificării şi tragerii  la răspundere penală a autorilor pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.