Ceasul rău


39 de şoferi au devenit pietoni

• mopedele, a doua cauză a accidentelor înregistrate
• 21 de mopedişti amendaţi

La finele săptămânii trecute, poli­ţiş­tii rutieri au desfăşurat, în trafic, acţiuni de prevenire şi de combatere a eve­ni­men­­telor rutiere, punând accent pe prin­ci­­palele cauze generatoare de accidente rutiere. Au fost constatate, la ni­vel de ju­deţ, 496 de contravenţii, în valoare de 76.563 lei, au fost suspen­da­te 39 de permise de conducere şi au fost retrase 21 de certificate de înma­tri­cu­lare. Din totalul sancţiunilor, 252 au fost aplicate şoferilor pentru depăşirea regi­mului le­gal de viteză. Deoarece acci­den­tele pro­duse de mopedişti au crescut în această perioadă, abaterile săvârşite constituie a doua cauză de producere a accidentelor la nivelul judeţului Vâlcea. Au fost sanc­ţionaţi 21 de conducători de mopede.

Pieton accidentat, în stare de comă

Vineri seara, pe strada Tudor Vla­di­mi­rescu din Drăgăşani s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea gravă a unei persoane. În timp ce conducea un autoturism marca Renault Koleus dins­pre Râmnic spre Slatina, un cetă­ţean de 42 de ani din Drăgăşani, la inter­sec­ţia cu strada profesor Nicoliţă Sanda, a acroşat-o cu partea faţă stângă a ma­şi­nii pe o femeie care se angajase în tra­ver­sarea străzii. În urma impactului, victima a fost proiectată pe banda de contrasens a străzii, în stare de inconştienţă, fiind preluată de o ambulanţă şi transportată la Spitalul Municipal Drăgăşani, de unde a fost transferată, de urgenţă, la Spitalul nr. 9 din Bucureşti, în stare comatoasă. Şoferul nu consumase alcool. Cercetă­rile continuă.

A înscenat o tâlhărie pentru a vinde bunurile

Data de 13 mai a fost una cu ghi­nion pentru un elev de 17 ani, din co­mu­na Dănicei, care, pentru a face rost de bani, a amanetat un lănţişor de aur, de 10 g şi a înscenat o tâlhărie pentru a se justifica în faţa părinţilor. Acesta a pre­ci­zat că a fost agresat fizic cu pumnii şi un obiect tăietor de către trei indivizi de et­nie rromă, ocazie cu care i-au sustras două telefoane mobile şi un lănţişor de aur. Cercetările au dus la concluzia că fapta nu există, iar cele două telefoane au fost depistate în geaca tânărului şi la lo­cuinţa acestuia, iar lănţişorul a fost gă­sit la un amanet, depus pe alt nume. Po­li­ţiştii au decis sancţionarea tânărului pen­tru alarmarea organelor de poliţie inutil.

Poveşti de adormit… părinţii

Stimaţi părinţi … feriţi-vă copilul de infracţionalitate!Tinerii interpretează ade­seori greşit faptele pedepsibile pe­nal. Pentru ei se şterg uşor graniţele dintre faptele pedepsibile şi simplele lovituri, dacă acestea nu le-au fost explicate corect din timp şi nu li s-a vorbit clar atât despre urmările acestor fapte asupra lor şi a părinţilor.

În primul rând sunteţi dumneavoas­tră (ca mamă sau tată, mătuşă sau bunic) traşi la răspundere. Atenţie la ce vă spun copiii dumneavoastră, pentru că de multe ori ni se întâmplă să avem încredere în ei şi să nu verificăm dacă cele relatate sunt reale. Există în societatea noastră tradiţia ideii „copilul meu nu poate face aşa ceva”.

Mulţi tineri pot fi ţinuţi departe de “cariera de infractor” dacă părinţii şi alte persoane care se ocupă de educarea copilului ştiu despre ce este vorba şi acţionează rapid şi eficient pentru a-l opri să alunece pe o pantă greşită.

În acest sens, vă recomandăm câ­teva sfaturi utile, care sperăm că vă vor ajuta să vă feriţi copiii de infracţiona­li­tate: vorbiţi cu copilul dumneavoastră des­pre cine îi sunt prietenii şi cunoştin­ţe­le, fiţi atenţi de câţi bani dispune copilul du­m­neavoastră, testaţi felul cum chel­tuie banii de buzunar sau economiile, iar în caz că aveţi îndoieli, staţi de vorbă cu el; urmăriţi comportamentul copilului dum­­nea­­voastră, observând dacă se afi­şează sau are alte lucruri pe care dvs. nu i le-aţi cumpărat; explicaţi-le ce ur­mări poate avea distrugerea diferitelor lucruri sau bunuri; gândiţi-vă dacă pot face diferenţa între lucrurile bune şi rele; explicaţi clar copiilor şi adolescenţilor că minciunile, indiferent cât de nesemni­ficative sunt, nu reprezintă probe de curaj, ci fapte culpabile; explicaţi copiilor şi adoles­cenţilor ce fel de pedepse pot primi ca urmare a comiterii acestor fapte (de ex. percheziţionarea locuinţei, in­te­ro­­­garea, măsuri de internare într-un centru de minori).