CE SE MAI FURĂ ÎN VÂLCEA? Chiar și apă!


Angajații Apavil S.A. ne-au anunțat că au descoperit furtunuri și racorduri ilegale la rețeaua de alimentare cu apă potabilă în patru localități din județ
Având în vedere că, în ultima perioadă, Apavil S.A. a înregistrat pierderi de apă generate de avarii și furturi, operatorul regional al serviciilor de apă și de canalizare a demarat o campanie de eliminare a pierderilor de apă din sistemul public.
APAVIL S.A., prin Serviciul Control Clienţi – structură organizatorică în coordonarea Directorului Comercial, a desfășurat, în luna august 2021, acțiuni specifice de verificare şi control a clienţilor societăţii în vederea depistării utilizatorilor cu branşamente clandestine, a utilizatorilor fără contract de furnizare, a utilizatorilor cu surse proprii de apă nedeclarate, dar care evacuează apa în reţeaua de canalizare, de verificare a integrităţii sigiliilor la apometrele montate în căminele de branşament şi a etanşeităţii legăturilor, pentru înlăturarea pierderilor din reţea etc.
În urma acțiunilor de verificare a clienților, efectuate în Drăgășani, Nicolae Bălcescu, Horezu și Râmnicu Vâlcea, au fost depistați:
• șapte clienți cu branșamente frauduloase. S-a luat măsura eliminării branșmentelor frauduloase și sistarea furnizării alimentării cu apă până la achitarea prejudiciului si intrarea în legalitate;
• trei utilizatori cu branșamente clandestine. S-a luat măsura blindării branșamentelor identificate, achitarea prejudiciului și dispunerea intrării în legalitate (obținere aviz tehnic, încheiere contract de furnizare cu apă, după caz);
• trei utilizatori cu surse proprii de apă nedeclarate, dar care evacuează apa în rețeaua de canalizare;
• trei clienți cu racorduri de canalizare nedeclarate, care deversau în rețeaua publică de canalizare fără a deține contract cu societatea pentru acest serviciu;
• o pompă stradală necontorizată, care a fost dezafectată.

Legea prevede sancțiuni drastice pentru hoții de apă potabilă

„Atragem atenția consumatorilor că furtul de apă din sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare constituie infracțiune în domeniul serviciilor de utilități publice și se pedepsește potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (așa cum este prevăzut în Legea serviciilor comunitare pentru utilități publice nr. 51/2006, art. 46, alin. 1: «Constituie infracțiune în domeniul serviciilor de utilități publice și se pedepsește potrivit Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal fapta săvârșită cu intenție privind furtul de apă din sistemul de alimentare cu apă». Pentru situațiile de consum clandestin, prejudiciul adus societății se stabilește conform Ordinului privind contorizarea apei și a energiei termice la populație, instituții publice și agenți economici, facturându-se 120 m.c./lunar (consum pompă cu jet continuu cf. Normativului), aplicate pe o perioadă de maxim 36 de luni anterioare depistării”, ne-au anunțat angajații Apavil SA Râmnicu Vâlcea.
Apavil SA a amai anunțat și că acțiunile de verificare vor continua în toată aria de operare, pentru identificarea branșamentelor frauduloase de apă care conduc la reducerea debitului de apă și îngreunează eforturile operatorului de asigurare a serviciilor în condiții optime, fiind afectați astfel toți consumatorii.
„Pentru stoparea acestor acțiuni ilegale de furt de apă din sistemul public de alimentare cu apă și racordări ilegale la rețeaua de canalizare, facem un apel la locuitorii județului să anunțe reprezentanții Apavil S.A prin sesizarea oricărei situații care pare suspectă, la sediul societății din strada Carol I, nr. 3-5, dispeceratul Apavil S.A. la numerele de telefon 0250.820.010 și 0350.802.160 sau pe adresa de e-mail control.clienti@apavil.ro”, au mai anunțat reprezentanții Apavil S.A.
Compartimentul comunicare, mass-media al societății Apavil S.A.