Ce înseamnă „produs montan” și ce beneficii aduce?


• Ministerul Agriculturii a publicat recent un ghid de bune practici privind acordarea atestării de „produs montan”

Ghidul de bune practici privind acordarea dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” reprezintă un material de informare a potențialilor beneficiari, conform Ordinului nr. 52 din 3 martie 2017. Produsul montan este produsul destinat consumului uman, în cazul căruia: materiile prime, dar și furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane; în cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane. Solicitantul poate fi: persoana fizică deținătoare de atestat de producător eliberat în conformitate cu prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificări și completările ulterioare; societăți comerciale înmatriculate conform prevederilor Legii societăților 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ce desfășoară activitate în sectorul agroalimentar; persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale înregistrate în conformitate cu OUG nr. 44/2008; cooperative agricole înregistrate în conformitate cu Legea cooperației Agricole nr. 566/2004; societăți cooperative înființate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.

Produse de origine animală
Mențiunea „produs montan” poate fi aplicată produselor obținute de la animale din zone montane și care sunt prelucrate în aceste zone și/sau poate fi aplicată produselor obținute din animale crescute cel puțin în ultimele două treimi ale vieții lor în zone montane, dacă produsele sunt prelucrate în aceste zone.
Prin derogare de la paragraful anterior, mențiunea „produs montan” poate fi aplicată produselor obținute din animalele transhumante, crescute cel puțin o pătrime din viață în transhumanță și care au păscut pe pășuni din zone montante.

Hrana pentru animale
Hrană destinată animalelor de ferma este considerată a proveni în principal din zone montane atunci când proporția din rația furajeră anuală care nu poate fi produsă din zone montane, exprimată în procente de substanță uscata, nu depășește 50%, iar în cazul rumegătoarelor, 40%. În cazul porcinelor, proporția de hrană care nu poate fi produsă în zone montante, exprimată în procent de substanță uscată, nu trebuie să depășească 75% din rația lor furajeră anuală.

Produse apicole
Mențiunea produs montan poate fi aplicată produselor apicole dacă albinele au colectat nectarul și polenul doar în zone montane.

Produse de origine vegetală
Mențiunea produs montan poate fi aplicată produselor de origine vegetală doar dacă plantele sunt cultivate în zone montane.

Ingrediente
Atunci când sunt utilizate în produsele menționate la art. 1 (produse de origine animală) și art. 4 (produse de origine vegetală), următoarele ingrediente pot proveni din afara zonelor montane, cu condiția ca ele să nu reprezinte mai mult de 50% din greutatea totală a ingredientelor: produsele neenumerate în anexa I la Tratatul privind funcționarea UE și plantele aromatice, condimentele și zahărul.