Ce aduce nou Legea Zilierilor?


Așa după cum vă anunțam și în edițiile noastre precedente, Parlamentul a reușit să statueze legal că muncitorii cu ziua sau zilierii vor putea fi remunerați cu forme legale doar de către o persoană juridică, o persoană fizică autorizată, de o întreprindere individuală sau de o întreprindere familială. Practic, beneficiarul serviciilor de muncă prestate de zilieri nu mai poate fi o simplă persoană fizică, această prevedere fiind scoasă din lege.

Practic, prin intrarea în vigoare a două acte normative la 17 iunie, se modifică prevederile referitoare la munca desfașurată de zilieri, inclusiv prevederea că persoanele fizice (prezente foarte mult în sectorul agricol) pot angaja zilieri. Astfel, la 17 iunie au intrat în vigoare Legea nr. 18/2014 pentru modificarea Legii nr. 52/2011 și Ordonanța de Urgență nr. 36/2014 pentru modificarea Legii nr. 18/2014.

Potrivit specialiștilor, din definiţia beneficiarului de lucrări s-a scos persoana fizică. Prin urmare, beneficiarul poate fi persoană juridică, persoană fizică autorizată, între­prindere individuală sau întreprindere familială. S-a intro­dus totodată definiţia activităţilor cu caracter ocazional. Acestea sunt activităţile care se desfăşoară în mod întâmplător, sporadic sau accidental şi care n-au caracter permanent. S-a introdus prevederea conform căreia pot desfăşura activităţi necalificate cu caracter ocazional şi cetăţenii altor state sau apatrizii care au domici­liul/reşe­dinţa în România.

Mai mult decât atât, Legea zilierilor modificată, aspect de interes pentru cei care practică acest tip de muncă în sectorul agrozootehnic, prevede că instituțiile publice nu au calitatea de beneficiari în sensul legii zilierilor, însă există anumite excepții. 

În acest caz, vorbim de serviciile de gospodărire comunală gestionate direct de consiliile locale, cum ar fi serele, spațiile verzi și grădinile zoologice, precum și institutele, centrele și stațiunile de cercetare-dezvoltare agricolă aflate în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” și Institutul de Stat pentru Testarea Soiurilor, aflat în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru domeniile agricultură, vânătoare și servicii anexe, cu excepția crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradițional și transhumanță – diviziunea 01, silvicultură, cu excepția exploatărilor forestiere – diviziunea 02.

Actul normativ revizuit mai prevede că în ceea ce privește obligațiile beneficiarului, în Legea nr. 18/2014 se precizează ca remunerația poate fi plătită la sfârșitul fiecărei zile, prin orice mijloc de plată admis de lege, dar și ca plată se va face cel târziu la sfârșitul săptă­mâ­nii/perioadei de desfășurare a activității. 

Mai mult, s-au schimbat și prevederile referitoare la cuantumul remunerației brute orare. „Acesta nu poate fi mai mic decât valoarea/ora a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Înainte de noile modificări aduse de Legea nr. 18/2014, cuantumul nu putea fi mai mic de 2 lei/oră și nici mai mare de 10 lei/oră”, prevede textul legii.

 Domeniile în care se pot presta activități cu caracter ocazional s-au modificat în mare măsură, printre cele mai importante din sectorul agrozootehnic și alimentar fii agri­cultură, vânătoare și servicii anexe, cu excepția crescă­torilor de animale în sistem semiliber, tradițional și transhu­manță – diviziunea 01, silvicultură, cu excepția exploatărilor forestiere – diviziunea 02, pescuit și acvacultură – diviziu­nea 03, comerț cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii – grupa 462, respectiv activități desfășurate în sere, spații verzi, parcuri și grădini zoologice – cod 0141.