Ce aduce 1 Martie pentru agricultori?


• APIA a publicat, recent, noile condiții de accesare a fondurilor europene pentru anul 2018 și a anunțat că modalitatea de depunere a cererilor de finanțare rămâne neschimbată
• fermierii interesați în accesarea de subvenții agricole vor putea depune cererile începând cu data de 1 martie, la centrele APIA
Și în 2018, se va acorda sprijin financiar sub formă de: plăți directe, plată pentru tineri fermieri, plăți unice pe suprafață, plăți pentru practici agricole, ajutoare naționale tranzitorii sau plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu.
Cererea unică de plată pe anul 2018 respectă modelul celor din anii precedenți, însă au fost adăugate și câteva aspecte noi. Fermierii vor completa o singură cerere de plată unică, și în cazul în care aceștia dețin mai multe suprafețe de teren, în județe diferite ale țării. Agricultorii care dețin o suprafață de sub 50 de hectare de teren agricol vor putea depune cererile la centrele locale APIA, iar cei care dețin subvenționarea unei suprafețe de peste 50 hectare, vor trebui să depună cererile la centrele județene
În prima categorie a cererii unice de plată pe anul 2018, solicitantul va trebui să-și completeze propriile date personale, forma de organizare prin care solicită sprijinul (persoană fizică/juridică), locația sediului social al societății, locația gospodăriei sau a exploatației agricole și date suplimentare despre aceasta.
Pentru sectorul vegetal se va specifica totalul suprafeței agricole utilizate și totalul suprafeței agricole solicitate pentru sprijin. Solicitantul va mai specifica dacă utilizează apă pentru irigații în agricultură.
Pentru zootehnie, solicitantul va trebui să precizeze totalul animalelor pentru care solicită sprijinul pentru fiecare categorie în parte (ovine, porcine, bovine, etc.) și vârsta medie a fiecărei categorii de animale. În această categorie, se vor declara toate suprafețele de teren aflate în posesia solicitantului, indiferent că sunt eligibile sau nu pentru sprijin. În tabel, se va specifica locația fizică a parcelei respective, suprafața parcelei, ce cultură vegetală urmează a fi exploatată și în ce suprafețe.
Pentru zonele de interes ecologic, se va completa un tabel suplimentar, în care se vor preciza aceste zone și se va specifica tipul suprafeței (terasa, element de peisaj, zona tampon, specie forestieră, teren agricol împădurit).
Deținătorii fermelor care beneficiază implicit de schema de Plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu vor trebui să calculeze și să precizeze suprafața culturilor permanente, suprafața pe care se va executa agricultura ecologică și suprafețele pe care se aplică practicile agricole benefice pentru climă și mediu.

Declarație privind sectorul zootehnic
Această categorie se adresează exclusiv subvențiilor acordate în sectorul zootehnic, iar solicitantul va trebui să completeze, în primă instanță, codul ANSVSA al fiecărei exploatații aflate în proprietatea sa. În continuare, solicitantul va trebui să specifice locația fiecărei exploatații, precizând, în același timp, adresa completă. De asemenea, va trebui declarat și numărul de capete animale pe efectiv plătit în anii anteriori și tipul de plată solicitat/primit, dacă este cazul. În situația în care animalele sunt transferate în altă exploatație pe perioada de reținere, va trebui menționată și acea exploatație, împreună cu locația sa exactă. În continuare, se precizează lista cu animalele pentru care se solicită plată în anul 2018 sau cota de lapte pentru ajutorul național tranzitoriu pe sector lapte.