CCI Vâlcea va avea un Consiliu al Investitorilor Străini


• la propunerea firmelor străine din județ, entitatea va sprijini atât afacerile existente, dar și pe orice alt interesat
La finele săptămânii trecute, la sediul Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea, a avut loc o întâlnire între investitorii străini și autoritățile județene. Intermediată de conducerea CCI, ședința s-a prelungit pe durata a două ore, iar concluziile vin chiar din partea pre­șe­­­­­dintelui Valentin Cismaru (foto):
Domnule președinte, ce fel de rezultate ați urmărit cu această întâlnire și ce a ieșit până la urmă?
În primul rând, ideea acestui gen de întâlniri între investitorii străini și autorități era mai veche pentru noi. Urmăream și urmărim în continuare o fluidizare a acestei relații. Am zis să încercăm să vedem problemele investitorilor împreună cu autoritățile județului. Din discuțiile avute, am înțeles că principala lor problemă a devenit forța de muncă sau mai bine zis inexistența acesteia. Am propus să găsim o serie de soluții concrete îm­preună cu  reprezentanții AJOFM, cu Prefectura și cu ITM-ul să facem în așa fel încât să vedem cauzele pentru care s-a ajuns în acest punct aproape mort pentru economia județului nostru. Faptul că pleacă oamenii în condițiile în care sunt câteva sute de oportunități de angajare. Vreau să vă spun că au fost niște intervenții neașteptat de interesante. Spre exemplu, de la reprezentantul Wipro, sau pe înțelesul tuturor Hervil, am descoperit cu mare amărăciune că tinerii nu sunt aproape deloc atrași de respectiva meserie, deși locurile de muncă sunt extrem de atractive. Eu admit că nu mă așteptam să aflu acest gen de probleme și de-asta am și propus ca, de-acum înainte, aceste firme să-si prezinte mai atractiv oferta de locuri de muncă,  pentru a merge la școlile din județ cu oportunitățile oferite, să vedem dacă oferta de meserii se încadrează sau nu cu ceea ce fac firmele. Una peste alta, cred că a fost o întâlnire utilă și necesară și, din acest motiv, am stabilit să ne vedem periodic.
Ca să avem un tablou complet, câte firme străine sunt în Vâlcea în acest moment și de câte locuri de muncă vorbim?
Firme străine sunt în număr de aproximativ 600, din care 170 au peste 8.500 angajați, ceea ce înseamnă foarte mult în economia județului. Din cifrele astea se poate vorbi o veritabilă forță de care trebuie să ținem seama în ceea ce privește economia vâlceană la un sfert de secol de economie de piață.
Am înțeles că va apărea și un Consiliu al Investitorilor?
Într-adevăr, unul din investitori, din Franța, ne-a explicat că acolo există un astfel de Consiliu al Investitorilor, care îi ajută perma­nent și pe cei existenți, dar și pe doritori. Evident că toți cei prezenți au fost de acord iar în perioada următoare vom vedea cum și în ce fel vom reuși să-l facem funcțional pentru a putea ajuta concret acele întreprinderi. Eu cred că în anii aceștia, ponderea investițiilor străine pe piața muncii din Vâlcea va atinge 10.000 de angajați, dacă ne uităm numai la apariția Faurecia și înflorirea pe orizontală, dar și verticală, cred că suntem foarte aproape.
Care a fost oferta autorităților județului, cu ce s-au prezentat în fața investitorilor?
Atât Prefectura cât și AJOFM, dar și ITM-ul, au înțeles că trebuie să fim pe aceeași lungime de undă pentru a sprijini aceste afaceri. Prefectul Renga chiar și-a oferit întreaga disponibilitate pentru orice fel de solicitare.
Cum veți reuși să implicați și Inspectoratul Școlar în reglarea cererii și ofertei de forță de muncă?
Eu cred că fără ajutorul Inspectoratului, foarte multe nu se pot mișca în direcția dorită. Adică, atâta timp cât între ce vrea și are nevoie economia și ce scoate școala nu există o armonie…Din acest motiv, ne dorim să avem și o întâlnire cu conducerea IȘJ pentru a intermedia situația.