CCI Vâlcea îi răspunde lui Vlasov


Cismaru_valentin• după ce preşedintele CCIR a bombardat judeţul cu scrisori către toate deconcentratele în care-l declara pe Valentin Cismaru „nefrecventabil” şi „indezirabil”, instituţia vâlceană vine cu replica


Într-un demers fără precedent în istoria recentă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României l-a de­cla­rat pe preşedintele CCI Vâlcea „nefrec­ven­tabil” şi „indezirabil”, printr-o scri­soare în care înştiinţa toţi directorii de insti­tuţii deconcentrate din judeţ asupra ruperii relaţiilor dintre cele două camere, vâlcenii răspund astfel:

„Urmare adreselor transmise de la Camera de Comerţ şi Industrie a Româ­niei (CCIR) şi a avalanşei de acţiuni de intimidare puse în operă de preşedintele acesteia, vă transmitem punctul nostru de vedere referitor atât la legalitatea tutu­ror afirmaţiilor făcute, cât şi la veridi­ci­ta­tea acestora.

Ignorând cu bună ştiinţă şi cu rea credinţă toate prevederile legale, dar şi  toate regulile şi principiile morale, preşe­dintele CCIR a transmis, în numele său, ori în cele mai multe cazuri sub sem­nă­tura “şefei  de cancelarie”,  o mulţime  de adrese în care se exprimă neadevăruri, se aduc acuze şi ameninţări, la adresa unor Camere de Comerţ şi Industrie Judeţene şi a Preşedinţilor acestora, între care se numără şi Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea.

Pentru înţelegerea şi interpretarea corectă, reala şi în termenii prevăzuţi de lege a acestei situaţii în care a fost pusă Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, facem succint câteva precizări:

Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea este organizaţie autonomă, de utilitate publică, cu personalitate juridică (cf. Art.1 si Art.2 din Legea 335/2007)  deci NU EXISTĂ O RELAŢIE DE SUBOR­DONARE FAŢĂ DE CAMERA DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE A RO­M­NIEI. Conducerea CCI Vâlcea este asi­gu­rată de Adunarea Generală a Mem­brilor, Colegiul de Conducere al Camerei şi Preşedintele Camerei. Colegiul de Con­ducere şi Preşedintele Camerei sunt aleşi de Adunarea Generală a Mem­brilor, iar durata mandatului acestora este de 4 ani.

Camera de Comerţ şi Industrie Vâl­cea s-a constituit în anul 1990, din ini­ţiativa comercianţilor din judeţul Vâlcea şi a dobândit personalitate juridică prin recunoaşterea înfiinţării ei de către Guvern, prin HG 799/1990.

În prezent, organizarea şi funcţiona­rea Camerelor de Comerţ din România, precum şi apartenenţa acestora la un Sistem al Camerelor de Comerţ, sunt reglementate de Legea nr. 335/2007.

Conform art. 7 alin.4 din această lege, Camerele Judeţene se organizează potrivit legii şi statutelor proprii, aprobate de Adunarea Generală a Membrilor.

Prevederile Legii 335/2007 sunt extrem de clare şi în ceea ce priveşte rolul camerelor judeţene în Sistemul Cameral: acestea reprezintă temelia Sistemului, fiind cele care se înfiinţează direct de către comercianţi. În cadrul acestui Sistem, Camera de Comerţ şi Industrie a României este susţinută de Camerele Judeţene şi nu invers.

Amintim în acest context şi faptul că, începând din anul 2010, Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea este membră a Consiliului General al World Chambers Federation (Federaţia Mondială a Came­relor de Comerţ), singura cameră de co­merţ din România care deţine această calitate.

CCIR nu are nici  autoritatea şi nici vreo influenţă asupra înfiinţării, existen­ţei, integrării Camerelor judeţene în Sis­temul Cameral, sau desfiinţării acestora.

Calitatea de membru de drept al CCIR, este acordată prin lege tuturor Ca­merelor de Comerţ şi Industrie Judeţene, iar excluderea din rândul membrilor CCIR a 4 Camere de Comerţ şi Industrie Judeţene (Bacău, Dolj, Prahova şi Vâlcea) este netemeinică şi nelegală.

Hotărârea CCIR, invocată în scriso­rile transmise, nefiind definitivă şi irevo­cabilă, are caracter defăimător şi calom­nios, iar cele 4 Camere de Comerţ şi Industrie Judeţene au contestat această hotărâre în justiţie.

De fapt, tot acest scenariu ,realizat de însuşi preşedintele CCIR, este  pre­tex­tul pe care acesta l-a folosit, astfel încât, creând o confuzie generală, să poată eli­mina din Organul de Conducere al CCIR  câteva persoane, Preşedinţi de Camere de Comerţ Judeţene, care au avut cu­rajul să ceara public justificarea devali­zării incredibile a Camerei Naţio­nale. Ast­fel, aceşti Preşedinţi au devenit, în vi­ziu­nea domnului Vlasov şi nu pentru Sis­temul Cameral, „persoane indezira­bi­le şi nefrecven­tabile”.

Singurele motive care stau la baza tuturor acestor demersuri sunt legate de faptul că CCI Vâlcea a luat hotărârea de a contesta sau ataca în instanţă o serie de decizii şi hotărâri ale Colegiului de Conducere şi ale Adunării Generale ale  CCIR, iniţiate de preşedintele acesteia,  Mihail M. Vlasov, referitoare la sume imense de bani, cheltuite după bunul său plac. Aceste acţiuni sunt încă pe rolul instanţelor de judecată din Bucureşti.

Aşa cum am explicat deja, o even­tuală pierdere a calităţii de membru al CCIR nu afectează existenţa juridică a Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea.  Legea este clară, Camerele Judeţene în calitate de persoane juridice înfiinţate prin efectul legii devin membre ale CCIR, iar nu calitatea de membru le conferă aces­tora personalitatea juridică.

Ca atare, Camera de Comerţ şi In­dus­trie Vâlcea funcţionează legal şi îşi va des­făşura în continuare activitatea în de­pli­nă legalitate, în ciuda abuzurilor făcute de CCIR prin preşedintele Vlasov şi va con­tinua că în colaborare cu organizaţiile şi instituţiile guvernamentale, cu alte Ca­me­re de Comerţ, cu Reprezentantele Di­plo­­matice din ţară şi străinătate, să-şi rea­lizeze menirea de a fi în slujba co­munităţii de afaceri pe care o reprezintă.

În aceste condiţii, înfiinţarea unei ca­mere de comerţ paralele, care să poarte aceeaşi denumire ca şi Camera de Co­merţ şi Industrie Vâlcea, este imposibilă, având în vedere argumentaţia prezen­tată, dar şi prevederile art. 3 din aceeaşi Lege 335/2007: “Denumirea camera de comerţ şi industrie poate fi folosită numai de către cele constituite conform Decre­tu­lui-lege nr. 139/1990 şi recunoscute prin Hotărârea Guvernului nr. 799/1990 pri­vind recunoaşterea înfiinţării unor ca­mere de comerţ şi industrie teritoriale ju­de­ţene, cu modificările şi completările ulterioare”.

În ceea ce priveşte ameninţarea cu “preluarea patrimoniului, activul şi pa­si­vul” Camerei de Comerţ şi Industrie Vâl­cea de către o posibilă altă organizaţie nou înfiinţată, credem că nu este cazul să ne străduim să demontăm cu argu­men­te, o astfel de “emanaţie” deoarece trăim în România, ţară membra a Uniunii Europene, în anul  2013.”