„Cartea mea de lecturã –Antologie de literaturã universalã”, autor Constanţa Bãrboi


Adresatã elevilor din învãţãmântul gimnazial, cartea cuprinde opere ale unora dintre cei mai cunoscuţi scriitori din literatura universalã, în concordanţã cu bibliografia şcolarã, cu vârsta elevilor.
Cuprinde de asemenea medalioane ale scriitorilor, sugestii de lecturã, de comentariu, teme şi exerciţii în vederea lãrgirii orizontului de culturã generalã.
Antologia pe care v-o recomandãm sãptãmâna aceasta pentru lecturã este structuratã pe nouã capitole , dintre acestea opt capitole de lecturi : Basme, Legende, Parabole biblice, Schiţe, Povestiri şi nuvele, Roman, Poezie şi Dramaturgie.
Ultimul capitol cuprinde sugestii de teme şi exerciţii în vederea  evaluãrii.  Lecturile, integrale sau fragmente, sunt organizate pe genuri literare ceea ce face ca parcurgerea antologiei sã aibã şi o motivaţie practicã, având în vedere cã elevii se confruntã cu lecturi având drept criteriu genul şi specia literarã.
Pentru fiecare scriitor inclus în antologie se dau unele repere biografice, accentul este pus însã pe creaţie.
Vã propun pentru lecturã de exemplu, un fragment care aparţine prozatorului şi dramaturgului american  William SAROYAN (1908-1981), „LA BIBLIOTECA  PUBLICĂ”.
Este o invitaţie la marea aventurã a întâlnirii cu viaţa- pentru cã tainele cãrţii, tainele lecturii înseamnã viaţa, în complexitatea ei .
“Cei doi buni prieteni, Lionel şi Ulysses, se îndreptau spre biblioteca publicã. (…)
Când cei doi copii pãşirã în modesta , dar impresionanta clãdire, se pomenirã într-o zonã  de profundã şi aproape înfricoşãtoare tãcere.  Pãrea cã pânã şi pereţii deveniserã muţi, şi duşumelele, şi mesele, ca şi cum tãcerea înghiţise totul în clãdire. Erau acolo oameni bãtrâni, care citeau gazeta.  Erau filozofii oraşului. Erau bãieţi şi fete de liceu, care se documentau, dar cu toţii pãstrau tãcere, pentru cã toţi cãutau înţelepciune. Erau aplecaţi pe cãrţi. Se strãduiau sã afle. Lionel nu numai cã vorbea în şoaptã, ci şi mergea în vârful picioarelor. I se parea cã trebuie sã vorbeascã în şoaptã din respect pentru cãrţi, nu din consideraţie pentru cititori. Ulysses pãşea în urma lui, tot în vârful picioarelor, şi amândoi explorarã biblioteca, descoperind fiecare tot felul de comori. “
Vã aşteptãm dragii noştri cititori la Biblioteca Judeţeanã pentru a participa la activitãţi de lecturã şi pentru a descoperi împreunã tot felul de comori !
Monica Cosac
Biblioteca Judeţeanã “Antim Ivireanul“ Vâlcea