Carpe diem


Expresia Carpe diem îi aparţine lui Horaţiu cu semnificaţia „trăiește, (culege), clipa fără să te gândești la ziua de mâine”. Pentru filozofii antici, Carpe diem este o soluţie la toate problemele.
Clipa, momentul actual, este proiecţia prezentului în seria succesivă, în permanentă mișcare, a timpului. Prezentul, o abstracţie, e greu de admis că poate fi trăit pentru că fiecare  moment este un prezent depășit, un trecut unde se acumulează toate momentele anterioare. La rândul său, viitorul este totalitatea momentelor care vor veni. În contextul dificultăţii de a poziţiona timpul în filozofie, mulţi filozofi au pus la îndoială  posibilitatea de a trăi clipa, momentul. Îl cităm numai pe marele Georg Wilhelm Friedrich Hegel, care în Fenomenologia spiritului spune că momentul actual nu mai există când vrem să-l trăim, a trecut deja, putem să-l regretăm, dar nu-l putem trăi.
Tendinţa de a contesta existenţa momentului, a clipei, se explică prin faptul că mentalul, capacitatea de operare cu noţiunile, nu poate păstra controlul timpului fără trecut și viitor și percepe momentul actual, atemporal, ca un pericol. Pentru a-și asigura poziţia sa dominantă, mentalul încearcă să disimuleze momentul prezent în trecut imediat și viitor apropiat.
În DEX cuvântul moment este definit ca durată scurtă, efemeră, fără limitare în timp. Se admit chiar formulări ca dintr-un moment în altul, peste câteva momente, din primul moment, ultimele momente și altele. Viaţa omului nu poate fi redusă la momente, ea se manifestă, ca existenţă, prin dorinţă, prin încercarea de a arăta diferenţele. Ca să trăiești momentul actual trebuie să renunţi la dorinţă, să te întorci la condiţia animală, să nu ai alte preocupări decât asigurarea nevoilor primare, imediate. Carpe diem este de multe ori înţeles ca trăire a unui prezent vegetativ, nu a unui prezent activ. Omul nu poate să trăiască niciun moment fără să se refere la momentele anterioare și fără să aibă în vedere proiectele viitoare.
Adevărata trăire în prezent înseamnă folosirea fiecărui moment de viaţă reală, fiecare experienţă, fiecare pasiune, să accepţi că momentul este fără ieri și fără mâine, că focul trebuie să ardă acum, precizează scriitorul canadian Eckhart Tolle, autorul unui studiu cu titlu „Puterea momentului prezent”.
Conștient că momentul prezent, în accepţiunea extinsă, este unic și irepetabil, omul trebuie să facă din el un punct de orientare pentru viaţa lui, să-l păstreze în memorie și să-l poată folosi la nevoie. Viitorul este o prelungire a trecutului, un trecut prelucrat, trecutul nu poate fi ignorat. Acesta este, cred, sensul actual al expresiei Carpe diem.

Nicolae Radu