Carnea de porc, un lux pentru vâlceni


• în magazinele alimentare: între 19 și 30 lei /kg • în supermarket-uri: între 15 și 27 lei/kg • producătorii individuali nu lasă la preț

Vâlcenii vor avea de sărbători mai puține bucate din carne de porc comparativ cu ceilalți ani. Prețurile piperate îi fac să se îndepărteze de magazine sau să fie mult mai cumpătați și să micșoreze cu mult porțile. Tot anul acesta, nici gospo­da­rii care cresc porcii în propria ogradă nu lasă deloc din preț. Cu toate că-n Râmnic, magazinele alimentare și supermarket-uri sunt pline de bucate tradiționale, lucrul acesta nu înseam­nă că și prețurile sunt mai mici. Găsim carne de porc în magazinele alimentare cu prețuri cuprinse între 19 și 30 de lei/kg, iar în supermarket, de la 15 lei ajunge la 27 de lei/kg. Statisticile indică faptul că prețurile au crescut cu aproximativ 3% față de 2010. Cei care au luat în calcul ideea că achiziţionând carne de porc de la țară, de la producători individuali, vor scăpa mai ieftin, se înșeală. Pentru masa de Crăciun, de la țară, se va da și 8 lei/kg în viu. Astfel, un godac de apro­xi­mativ 150 de kilograme poate ajunge și la 1.200 de lei. Amintim faptul că, în 2010, prețul la produ­că­torii individuali  a fost de 6 – 7,5 lei/kg în viu. În Râmnic, autoritățile locale au interzis comercializarea și tăierea ambulantă a animalelor. Polițiștii și inspectorii Primăriei vor verifica, zile­le acestea, din plin, zonele periferice ale orașului. La rândul lor, medicii veterinari îi sfătuiesc pe râmniceni să nu se aventureze să-și achizi­ționeze carne de porc de oriunde și de la oricine. În plus, primul lucru ce trebuie făcut înainte de consumarea cărnii de porc este efectuarea exa­me­nului trichinelo­sco­pic în labora­toarele veterinare.