Care sunt subvențiile pentru zonele defavorizate?


Țăranii din zone defavorizate pot accesa subvenții speciale de la APIA, iar  sprijinul financiar se regăsește în cadrul Măsurii 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, din cadrul Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) aferent PNDR 2014-2020. Astfel, sumele compensatorii pe care le pot accesa fermieri sunt între 54 de euro/hectar/an, pentru cei care își desfășoară activitatea în zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative (ANC SEMN), și pot ajunge până la 86 de euro/hectar/an, pentru agricultorii care își desfășoară activitatea în zonele montane (ANC ZM). În cazul fermelor cu suprafețe agricole mai mari de 50 ha (prag de la care începe aplicarea degresivității), valoarea plății scade pentru acele suprafețe agricole care depășesc această valoare: 1-50 ha – 100% din prima acordată pe hectar, 50,01-100 ha – 75% din prima acordată pe hectar, 100,01-300 ha – 50% din prima acordata pe hectar, peste 300 ha – 35% din prima acordata pe hectar. Pentru sub-măsurile 13.2 si 13.3, în cazul în care în urma aplicării degresivității, valoarea plății compensatorii/ha ar ajunge la un nivel inferior celui de 25 €/ha, plata compensatorie acordată pe unitatea de suprafață va fi în cuantum de 25 €/ha.
Pentru toate măsurile de mediu şi climă aplicabile pe terenurile agricole (M.10, M.11, M.13), beneficiarul: este utilizatorul unei suprafețe agricole localizată pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), și se înregistrează la APIA cu suprafață agricolă; deține o suprafață minimă a fermei de un hectar, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha (în cazurile prevăzute de condițiile specifice schemei unice de plată pe suprafață, în cazul anumitor tipuri de culturi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha – pentru vii și livezi, arbuști fructiferi, hamei, pepiniere pomicole și viticole); să declare toate parcelele agricole eligibile și neeligibile pe care le utilizează; nedeclararea întregii suprafețe agricole utilizate atrage după sine sancțiuni (art. 16 din Regulamentul UE nr. 640/2014, cu modificările și completările ulterioare); să depună anual o singură cerere unică de plată pe suprafață, indiferent dacă parcelele pe care le utilizează sunt situate în localități/județe diferite; să deschidă un angajament prin depunerea cererii unice de plată. Beneficiarii vor primi o copie a cererii unice de plată la deschiderea unui angajament nou.
Pentru Măsurile 11 și 13, beneficiarul: Se încadrează în categoria fermierilor activi, în înțelesul art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 și prevederilor art. 6 al OUG nr. 3/2015. Măsura 13 din PNDR, dedicată zonelor afectate de constrângeri naturale, are o alocare în noul Program Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 de 1.355 de milioane de euro.