Caracter internaţional pentru „Cocoşul de Hurez”


• pe lângă meşterii din Horezu, Lungeşti, Vlădeşti, Slătioara, Oboga, Corund, Miercurea Ciuc, Curtea de Argeş, Costeşti, Siseşti sau Marginea, în parcul de la stejarii seculari vor fi prezenţi ceramişti din Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, Moldova, Serbia, Spania, Ucraina şi Ungaria

Povestea „Cocoşul de Hurez” începe în vara anului 1971, pe malul bătrânului Alutus, atunci când organizatorii Festivalului de folclor „Cântecele Oltului” au avut harul să adauge la această sărbătoare a cântecului, jocului şi portului popular şi sărbătoarea lutului care prinde viaţă în mâinile fermecate ale meşterilor olari. Începând cu 1974 (a IV-a ediţie), târgul ceramicii româneşti este aşezat în vatra lui firească, la Horezu, locul unde se desfăşoară an de an – parcul de la stejarii seculari – oferind fiecărui participant spaţii pentru a-şi expune lucrările. Prin invitarea la târg a olarilor din celelalte centre româneşti se realizează o foarte bună viziune de ansamblu a olăritului contemporan.

Lutul devine operă de artă

Ediția din acest an, care începe astăzi şi se încheie duminică, 3 iunie, are caracter internaţional. Astfel, pe lângă meşterii din Horezu, Lungeşti, Vlădeşti, Slătioara, Oboga, Corund, Miercurea Ciuc, Curtea de Argeş, Costeşti, Siseşti sau Marginea, în parcul de la stejarii seculari vor fi prezenţi ceramişti din Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, Moldova, Serbia, Spania, Ucraina şi Ungaria. „Meşteşug popular cu rădăcini adânci pe aceste meleaguri, olăritul a devenit emblema localităţii noastre, tradiţia care face cunoscut Horezu în ţară şi în lume. Cu deosebită consideraţie invit cât mai mulţi vâlceni la sărbătoarea lutului devenit operă de artă”, spune primarul Constantin Niţu.