CAR Pensionari, la ceas de bilanț


• la cât au ajutat unitatea, politicienii, autoritățile locale și județene n-au fost invitate
Ședința Adunării Generale a CARP Râmnicu Vâlcea și UGPR, filiala județeană, a avut loc sâmbătă, 26 noiembrie, iar, la cât de mult sprijin au primit pensionarii, niciun politician, reprezentant din administrația publică locală/județeană n-a fost invitat. Oamenii s-au săturat să-i vadă pe distinșii parlamentari la poarta lor doar în pragul alegerilor.
Perioada analizată de către pensionarii vâlceni a fost 17 noiembrie 2013 – 26 noiembrie 2016. Primul cuvânt a aparținut președintelui CARP Râmnicu Vâlcea, Grigore Răban, cel care a prezentat situația împrumuturilor, a noilor membri, a celor ce au decedat, dar și a ajutoarelor oferite celor înscriși. Astfel, în perioada menționată, s-au înregistrat 4.092 de noi-membri, din care 443 sunt nepensionari. S-au retras 930 de persoane și au decedat 2.644. În cazul acestora din urmă, moștenitorii au primit ajutoare financiare în sumă totală de 1.460.000 lei.

Filiale noi, valori mai mari de împrumutat

În 2013, 2014 și 2015 s-au înființat noi filiale ale Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Râmnicu Vâlcea. Astfel, noile filiale create au fost la Tomșani, Ștefănești și Drăgășani. În data de 3 ianuarie 2016, s-a decis creșterea valorii maxime de împrumut de la 5.000 la 6.000 lei. Așa se face că peste 75 de vârstnici au solicitat suma maximă.
În perioada analizată, s-au împrumutat aproximativ 50.000 de pensionari, iar valoarea totală a fost de 84 de milioane lei.
Ca și ajutoare financiare, s-au mai dat: 878 în valoare de 31 mii lei pentru procurarea de ochelari, 1.662 în sumă de 56 mii lei pentru tratamente în stațiuni și 27 în valoare de 2.700 lei pentru achiziționarea de aparate auditive.

„Nu ne-au răspuns adreselor Consiliul Județean și Prefectura”

La rândul său, președintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România, filiala Vâlcea, Gheorghe Dinescu, a vorbit despre toate intervențiile făcute organelor de stat, răspunsurile primite. Singurii neinteresați de problemele pensionarilor au fost tocmai autoritățile locale/județene.
„Am solicitat revenirea la calculul valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, salariu care stă la baza fundamentării bugetului de asigurări sociale. Ce a înțeles Guvernul? În 2015, a fost 34,38%, iar în 2016˛este 32,51%, adică, în loc să fie 1.206 lei este de 871 lei. N-a rămas organ al statului căruia să nu ne fi adresat. Doar organele centrale ne-au răspuns. Prefectura, Consiliul Județean, nimic. Am sunat și la Senat, la domnul Tăriceanu. Ni s-a răspuns că propunerea de creștere a calcului până la 45% s-a aprobat. Nu depinde însă doar de ei”, a declarat liderul UGPR Vâlcea, Gheorghe Dinescu.
Alte probleme s-au dezbătut în cadrul Adunării Generale, iar, la final, s-a discutat și despre situația economică a celor două unități ce reprezintă pensionarii vâlceni.