Căminul de bătrâni din Scundu, inaugurat sâmbătă!


• comunitatea edilului Dumitru Blejan în fața unui moment mult-dorit
Domnule primar, așteptarea s-a terminat…
Așa este! Sâmbătă, avem programată inaugurarea oficială a acestui cămin cu totul și cu totul special…
Chiar așa, de ce e atât de special acest cămin?
Cu o capacitate de 40 de locuri, Căminul de Bătrâni din comuna Scundu, este o investiţie ultramodernă, unde persoanele vârstnice vor beneficia de siguranţă şi confort pentru bătrâneţi liniştite. Avem personal calificat, infirmiere, asistente medicale, medici, personal auxiliar, iar aici, bătrânii sunt sub supravegherea atentă a personalului calificat şi cu experienţă pentru îngrijirea persoanelor în vârstă, au și un spațiu de delectare, un parc, sală de mese, bucătărie dotată cu absolut toate utilităţile și chiar lift pentru persoane.
De unde au venit banii pentru investiție?
Căminul a fost construit şi dotat cu fonduri europene, iar acum va găzdui bătrânii din comună care nu au posibilităţi de întreţinere. se oferă cazare, masă, îngrijire, asistenţă şi supraveghere medicală în condiţii de cel mai înalt standard.
Cum vă veți descurca pe viitor?
Primăria trebuie să cofinațeze acest cămin, este obligația acestui contract, dar o contribuție va veni si din partea celor care vin aici sau a familiilor acestora. Va fi o sumă permanentă care va fi din partea comunității. Dacă este nevoie vom face și un împrumut pe o perioadă mai lungă pentru că trebuie să asigurăm funcționalitatea acestui cămin. Este un angajament al nostru, al primăriei. Pe o perioadă de cinci ani nu avem voie să schimbăm absolut nimic.
Ce trebuie știut despre tarife?
În urma calculelor făcute de primărie şi Casa de Asigurări de Sănătate, valoarea cheltuielilor pentru medicamentele necesare pentru 40 de asiguraţi va ajunge la suma de 1.500 de lei lunar, bani suportaţi de CASS, bani la care mai vine şi valoarea unei pensii ca fiind de 650 de lei. Diferenţa de la o pensie de 600 de lei până la cea de 800 de lei va fi suportată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea. La persoanele cu pensia minimă 350 de lei, diferenţa o va suporta familia, până la plafonul stabilit. Nu vreau să fiu lipsit de modestie, dar ce avem noi aici, sare mult nivelul… Când vorbeşti de 70 de persoane în grijă şi cel puţin alţi 35-40 oameni în personal, e clar că avem de-a face cu o investiţiei reper pe palierul asistenţei sociale în Vâlcea. Se vede la tot pasul că e un mini spital, nu clinică sau altceva!
Aveți deja beneficiari?
Sigur că da! Sunt deja 30 de beneficiari în cămin.