Caiac-canoe, pregătit să reînvie la Vâlcea


Vasile Stamatie a trăit intens pe firul Oltului. Canotajul a fost viața lui, fapt care l-a determinat să trăiască frumos, pentru sport și pentru sine. Sportivul a fost descoperit de antrenorul emerit Ioan Șiposs, în anul 1976, după Olimpiada de la Montreal – Canada. Acesta a rămas antrenorul său până la finalul carierei sportive, fiind legitimat la Clubul Sportiv Chimia Râmnicu Vâlcea. Tot la acest club, a fost el însuși antrenor, reușind performanțe notabile.
Actualmente, Vasile Stamatie se antrenează singur, pentru a participa la competițiile de master. O astfel de competiție s-a desfășurat, cu puțin timp în urmă, la Pitești – Bascov. Este vorba despre Campionatul Național de Master, competiție la care sportivul vâlcean senior a reușit să obțină:
• locul I la caiac 2 – 200 m – echipaj cu Stelian Cristez de la Clubul Nautic „Titan” București;
• locul II la caiac 2 – 1.000 m – echipaj cu Stelian Cristez de la Clubul Nautic „Titan” București;
• locul II la caiac 1 – 200 m
Discutând despre viața sa, Vasile Stamatie a spus că vrea să practice sportul, pentru a fi o vie mărturie pentru generațiile actuale, care au alte preocupări, mai puțin nobile, dorind să-i determine pe tineri să practice sportul. Mai mult decât atât, a făcut demersuri serioase pentru înființarea unui club la Râmnicu Vâlcea, iar numele acestuia va fi „Clubul Nautic Alutus” Râmnicu Vâlcea.
În acest sens, a gândit deja pașii pe care îi are de urmat:
• afilierea clubului la Federația Română de Caiac-Canoe;
• selecția copiilor și tinerilor la nivelul școlilor de pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea și a localităților limitrofe;
•legitimarea si pregătirea sportivilor;
• începând cu vara anului 2019, participarea la competiții oficiale;
• achiziția de canoe de 10 locuri pentru pregătirea sportivă.
Până la acest moment, Vasile Stamatie deține suficiente materiale sportive pentru a porni la drum. Piesa de rezistență o constituie pagoda cu care trebuia să concureze Ivan Patzaichin la Campionatul Mondial de la Belgrad din anul 1978, unde a obținut – Medalie de Aur (Caiac 2 – 1.000 m). Aceasta a fost confecționată de către Ion Răgușitu, pe atunci marangoz la Clubul Sportiv Chimia Râmnicu Vâlcea.
Dincolo de ceea ce deține acum, am fost impresionați de determinarea și de dragostea cu care acest om dorește să pornească la drum, acest lucru făcându-l la vârsta de 57 de ani, o vârstă la care o parte dintre noi privesc către o altă etapă a vieții. Este pe deplin conștient că nevoile sunt mult mai mari, însă dacă nu pornește de undeva, nu va reuși niciodată să-și vadă visul împlinit. Vrea din tot sufletul ca acest sport frumos, caiac-canoe, să reînvie la Valcea.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vâlcea vă dorește succes și vă asigură că vă va fi alături cu tot ceea ce îi stă în putință!
• Biroul de presă al D.J.S.T. Vâlcea

Posting....