Bugetul pe 2012 = chibzuinţă şi responsabilitate


Valcu_SamoilAşa este, de altfel, intitulată şi de­cla­raţia politică prezentată de depu­tatul PDL Samoil Vîlcu (foto) în ultima săptămână de lucru din această sesiune a Parlamentului României. „Un buget care are în vedere conti­nuarea investiţiilor, înfiinţarea a noi locuri de muncă, susţinerea mediului de afaceri şi atragerea unui volum mare a fondurilor europene, acesta este bugetul pe 2012, aprobat de Parlament.

Responsabilitate şi prudenţă în cheltuirea banilor publici, care să ducă la consolidarea creşterii economice sunt  caracteristici ale bugetului de stat pe anul viitor. Sunt convins că românii vor aprecia faptul că cei care ne-au asigurat guvernarea în aceşti ani de criză au rezistat tentaţiei popu­lis­mului şi conform Eurostat au asi­gurat României în 2010 locul unu în Uniunea Europeană pentru cea mai mare pondere a investiţiilor publice în Produsul Intern Brut. Conform struc­turii bugetului pe 2012, vor fi susţinute investiţiile, locurile de muncă, sănă­ta­tea şi performanţa mediului de afaceri. Important este şi că se va menţine cota unică de impozitare de 16%, deşi în condiţii de criză economică acest lucru nu este tocmai simplu. Rea­lo­carea unor bani din fonduri europene pentru Programul de reabilitare ter­mică a blocurilor de locuit va rezolva o serie de probleme: va constitui un sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii, va asigura noi locuri de muncă, facturi mai mici la plata întreţinerii locuinţelor. De asemenea, alocarea Ministerului Finanţelor, cu destinaţia garanţii de stat, a 10 miliarde de lei, este o altă măsură de sprijinire a mediului de afaceri.

Şi cei 1,6 miliarde de lei prevăzuţi în bugetul pe 2012 pentru Fondul de Garantare a Creditelor pentru Agricu­l­tură, vor fi un real sprijin acordat fermierilor. O altă veste bună care vine o dată cu aprobarea bugetului anului viitor este că vor continua programele „Prima Casă” şi „Rabla”, care au avut efecte benefice pentru economia românească. Continuarea atragerii fondurilor europene este un alt obiectiv pentru 2012. 6 miliarde de euro din fonduri europene pentru 2012, din care 3,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune şi 2,5 miliarde de euro din fondurile pe agricultură sunt ţinte pentru anul viitor.

Susţinerea educaţiei, sistemului sanitar şi culturii sunt specificate de asemenea. Important este că bugetul este realist, adaptat vremurilor econo­mice dificile prin care trece şi Româ­nia, alături de întreaga Europă, un bu­get bazat pe proiecte fără promisiuni electorale”, a declarat parlamentarul PDL în faţa colegilor deputaţi.