Budișteanu, câștigătorul marelui concurs Intel ISEF America, rămâne în țară


Despre Ionuț Budișteanu s-au spus și s-au scris multe. Nu este doar un elev care studiază la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” ci este tânărul care a reprezentat cu cinste România la foarte multe concursuri naționale și internaționale, este cel care a dus faima țării până-n Ame­rica. Iar recent, i s-a împlinit și un mare vis: a câștigat marele premiu la Concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) ce a avut loc la Phoenix, în SUA,  „un premiu pe care mi-l doream încă din clasa a IX-a”, după cum însuși declară Ionuț. Ionuț Budișteanul sau „geniul vâlcean” cum mai este alintat și-a adjudecat locul I în concurs pentru crearea unui model viabil de mașină low-cost fără șofer. Budiş­teanu, care nu se află la prima participare în acest concurs prestigios, a primit premiul cel mare „Gordon E. Moore” în valoare de 75.000 de dolari, numit astfel în memoria cofondatorului Intel. Inspectorul școlar general, Remus Grigorescu, a organizat o conferință de presă, invitat fiind chiar Ionuț Budișteanu. „Am citit foarte mult și m-am documentat să văd ce conține o astfel de mașină. Așa am aflat că se folosește un radar 3 D, acesta putând recunoaște mașinile, obstacolele de pe autostrăzi. În afară de acestea, poate crea și o hartă tridimensională ce recunoaște bordurile, trotuarele…Cum nu puteam achiziționa un astfel de radar, am folosit trei camere de filmat: una la șofer și alte două pe ușile din stânga și dreapta…Filma ca și cum se vedeau de sus limitele…totul  folosind inteligența artificială. Acest sistem poate fi folosit doar la mașinile care folosesc schimbător de viteze automat. Sunt mândru că am câștigat cel mai mare concurs internațional de invenții din lume, un premiu la care visam încă din clasa a IX-a”, susține Ionuț Budișteanu.

Consiliul Județean l-a numit „cetățean de onoare”, «Curierul de Vâlcea» l-a premiat

„Acum mă pregătesc de Bacalaureat; nu mă mai gândesc la altceva. Totuși, legat de viitorul meu, îmi doresc să rămân să studiez în țară. Deși sunt oferte tentante de la universități mari din-afară, se poate face cercetare și-n România. Calculatorul este peste tot același; și-n Româ­nia, și-n Anglia… Îmi doresc să urmez cursurile Universității din Bucu­rești, Matematică –  Informatică. Cât despre premiu, în valoare de 75.000 dolari, voi putea aduce îmbunătățiri sistemului, simulările trebuie făcute și ar fi nevoie numai pentru asta de 4.000 dolari”, a mai adăugat vâl­cea­nul care a făcut istorie în America. Tot ieri, Ionuț Budișteanu a fost  numit „cetățean de onoare”, titlu acordat de Consiliul Județean Vâlcea, inițiativa aparținând președintelui instituției, Ion Cîlea și șefului învățământului vâlcean, Remus Grigorescu. Anul acesta, în ianuarie, cu ocazia marcării a 23 de ani de existență a „Curierului de Vâlcea”, Ionuț a fost premiat de directorul general al cotidianului, Ioan Barbu, premiu acordat pentru rezultatele deosebite obținute de-a lungul timpului la concursuri naționale și internaționale. Elevul în clasa a XII-a a spus că subiectul cercetării sale este legat de o problemă globală importantă. În 2004, accidentele rutiere au cauzat 2,5 milioane de decese în întreaga lume, pentru 87 la sută dintre coliziuni fiind responsabile erori de conducere. Modelul creat de Budişteanu, folosind inteligenţa artificială, poate detecta neregularităţile drumului şi poziţia maşinii în timp real şi nu ar costa decât 4.000 de dolari, dacă ar fi pe piaţă.

Ileana Gabriela Popescu și Laurențiu Ploscaru, noi emoții, noi trofee

Zilele trecute, la o disciplină uitată de mulți sau mai puțin căutată, latina, o elevă vâlceancă a demonstrat că se poate și a obținut premiul III la Olimpiada internațională de latină desfășurată în Italia, la Arpino, lo­ca­litatea unde s-a născut marele poet Cicero. „În clasa a IX-a am învățat pen­tru notă și de aici a apărut pasiunea pentru latină. Așa m-am ambi­țio­nat, am participat la concursuri, au apărut premiile și…m-am îndră­gos­tit de latină. Acum sunt în clasa a XI-a, am luat un premiu important scriind despre Cicero și voi participa la un alt concurs interna­țio­nal despre opera lui Ovidiu, competiție organizată la Constanța”, a declarat eleva Popescu. Cât despre Laurențiu Ploscaru, un alt vâlcean ce face cinste țării noastre, acesta se pregătește pentru Olimpiada Balcanică din Grecia, dedicată juniorilor, urmând a se stabili, în funcție de rezultatele de la baraj, dacă va participa și la Balcaniada pentru seniori.