Bronhopneumopatia obstructivă cronică


Ieri, a fost sărbătorită Ziua mondială de luptă împotriva BPOC, ocazie cu care dr. Cristina Gândăcioiu – reprezentant DSP Vâlcea ne-a furnizat informa­ții legate de acest subiect. Această boală constă într-un grup de boli pulmonare cronice (care au evoluție pe termen lung) care determină îngreunarea respirației. Bronhopneumopatia obstructivă cronică este adesea o combinație între două afecțiuni, și anume bronșita cronică și emfizemul. Cauza cea mai frecventă a bronhopneumopatiei obstructive cronice este fumatul. Aproape toți bolnavii de BPOC (mai exact între 80-90% dintre ei) au fost fumători pentru o perioadă lungă de timp. Studiile susțin faptul că fumatul crește riscul de a dezvolta BPOC. Cel puțin 10-15% din fumători dezvoltă BPOC simptomatică. Unele studii relevă faptul că până la 50% din fumătorii cronici cu vârsta peste 45 de ani fac BPOC. Acest procent se datorează factorilor genetici (genelor moștenite), iar pe de altă parte expunerii la anumiți factori care afectează riscul de dezvoltare a BPOC.

Simptome:  Persoanele care suferă de BPOC au de obicei simptome atât de bronșită cronică cât și de emfizem. Simptomele variază în funcție de severitatea bronhopneumopatiei obstructive cronice. Simptomele caracte­ris­tice includ: tusea cronică – producția cronică de sputa odată cu tusea – epi­soa­de repetate de bronșită acută – respirații scurte, simptom care este persistent și care se agravează apărând în timpul efortului fizic și agravându-se  în timpul infecțiilor respiratorii, cum ar fi guturaiul. Episoadele de agravare a simpto­me­lor (ca tusea, producție de sputa și/sau respirația scurtă) se pot instala rapid, și de cele mai multe ori brusc, și pot fi prelungite, în special atunci când componenta principală a bronhopneumopatiei cronice obstructive este bronșita cronică. Aceste episoade se numesc exacerbări ale BPOC, și pot pune în pericol viața, necesitând spitalizarea.

FACTORII DE RISC CONTROLABILI

Fumatul este cel mai important factor de risc pentru BPOC!

Toți ceilalți factori sunt minori, comparativ cu fumatul. Cel puțin 10-15% din toți fumătorii fac BPOC simptomatic. Moştenirea genetică și factorii de expunere sunt principalii determinanţi ai fumătorilor care dezvoltă BPOC. Fumătorii de pipă și trabuc au un risc mai mic pentru BPOC față de fumătorii de țigarete, dar un risc mai crescut față de nefumători. Riscul pentru BPOC crește cu cantitatea de tutun fumată pe zi și de numărul de ani de fumat.

Diagnostic: Teste paraclinice de diagnostic

BPOC poate fi de obicei diagnosticată prin anamneza (discuția cu pacientul care relevă informații despre simptome, dar și despre suferințele anterioare) și prin testele funcționale pulmonare. Cel mai important test este spirometria.

Profilaxie: Educația pentru sănătate a populației generale despre BPOC presupune: renunţarea la fumat, scădere în greutate, dietă echilibrată, activitate fizică susţinută, evitarea răcelilor şi a gripei şi creşterea rezistenţei la infecţii prin vaccinări (vaccinul antigripal, antipneumococic etc.), evitarea noxelor profesionale şi a poluării atmosferice.

Educația pentru sănătate a bolnavilor cu BPOC se realizează prin: conştientizarea de către bolnav a particularităţilor bolii, evitarea, asanarea sau diminuarea factorilor de risc implicaţi, inclusiv a infecţiilor de întreţinere (sinuzite, amigdalite, vegetaţii etc.), educaţiei în funcţie de gravitatea bolii şi de particularităţile fiecărui.