Bogdan Mateescu, „la mâna” ÎCCJ


• govoreanul se află în vizorul secției înființate de către Tudorel Toader pentru magistrați
Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) redeschiderea unei anchete clasate de DNA împotriva judecătorului CSM, Bogdan Mateescu, informează g4media.ro: „Dosarul priveşte plângerea a doi membri PSD din Govora împotriva judecătorului CSM Bogdan Mateescu, fost președinte al Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, a tatălui său, primarul din Govora, Mihai Mateescu, şi a unui fost senator PNL, Marin Cotescu. Plângerea vizează presupuse infracţiuni de corupţie comise de judecător şi tatăl lui primar. Cazul a fost închis de DNA anul trecut pe articolul 16 litera a, adică «fapta nu există», însă acum SIIJ vede altfel lucrurile şi a solicitat redeschiderea anchetei”. „Am conștiința curată și nu am încălcat legea în viața mea. Cererea SIIJ mi se pare surprinzătoare și îngrijorătoare. Rămân adeptul desființării SIIJ. Aștept hotărârea ICCJ pe care o voi respecta în orice condiții”, a declarat judecătorul Bogdan Mateescu. Pe 6 iunie, judecătorul Marius Foitoş de la ICCJ se va pronunţa pe cererea SIIJ.

Dosare celebre sunt instrumentate de secția care îl anchetează pe Mateescu

Înființarea Secției speciale de anchetare a magistraților a fost făcută în 2017, prin modificarea legii privind organizarea judiciară, una dintre legile justiției. Atacată la Curtea Constituțională, noua prevedere a primit undă verde în ianuarie 2018. După ce legea a întrat în vigoare, în iulie 2018, Guvernul a adoptat, în octombrie, o Ordonanță de Urgență prin care a fost operaționalizată secția specială în cadrul Parchetului General care va ancheta cauzele cu magistrați.
Secția Specială de investigare a magistraților (SIIJ) a devenit un parchet cu puteri sporite, nu este subordonată procurorului general și a preluat dosarele DNA referitoare la magistrați. Între dosarele pe care le-a preluat Secția specială de investigare a magistraților se numără TelDrum, precum și dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru că există magistrați implicați în aceste dosare.