Biroul pentru Imigrări Vâlcea, la ceas de bilanț


În cursul anului trecut, polițiștii Biroului pentru Imigrări Vâlcea au asigurat managementul șederii şi rezidenței pe teritoriul României pentru 762 de persoane, dintre care 402 din state terțe și 360 cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistați șapte străini în situații ilegale și emise trei decizii de returnare. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 25 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproape 1.800 lei.
Menționăm că principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reședința pe teritoriul României sunt:
• conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetățenilor români, UE sau SEE);
• educație;
• angajarea în muncă;
• stabilirea permanentă pe teritoriul țării noastre.
Astfel, în ceea ce privește admisia în România, în perioada de referință au fost soluționate 26 de invitații depuse pentru străini din China, India, Iran, Pakistan, Siria și Irak. De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 144 de permise de ședere, dintre care 122 pentru ședere temporară și 22 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 88 de certificate de înregistrare și șase cărți de rezidență permanentă. În aceeași perioadă, au fost înregistrate opt cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise șase avize de angajare pentru lucrători permanenți, înalt calificați şi sezonieri.

Șapte străini „au uitat” să ne părăsească țara

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 79 de acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați șapte străini în situații ilegale. Pentru străinii aflați în situații ilegale sau care nu mai întruneau condițiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de ședere, au fost emise trei decizii de returnare, prin care s-a stabilit obligația de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, iar ceilalți patru străini au fost puși în legalitate.
De asemenea, s-a acordat tolerarea rămânerii pe teritoriul României pentru trei cetățeni străini, doi din Turcia şi o persoană din Ucraina.
Totodată, au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.800 lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, OUG 102/2005 privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European şi a cetățenilor Confederației Elvețiene și OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.