Du-te la...
Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

14 noiembrie 2019

Bine de știut: Noul indice de referință (IRCC) se aplică și programelor Prima Casă, Prima Mașină și Investește în Tine


De la începutul lunii mai 2019, băncile aplică un nou indice de referință (IRCC) atât creditelor noi acordate, la refinanţarea creditelor aflate în derulare, cât şi contractelor aflate în derulare cu acordul părţilor, materializat printr-un act adiţional la contractul inițial de credit.
După cum reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP) au anunțat în prealabil, regula includerii în formula de calcul a ratei de dobândă a indicelui de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare trimestriale se aplică şi programelor guvernamentale Prima Casă, Prima Maşină şi Investeşte în Tine. Astfel, conform presei economice centrale din țara noastră (Ziarul Financiar), pentru creditele acordate în moneda naţională, rata de dobândă va fi compusă din indicele de referinţă calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului.
De asemenea, este bine ca vâlcenii să știe că indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă (IRCC) se publică în fiecare zi lucrătoare pe site-ul Băncii Naţionale a României. Acesta reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a fi aplicat pentru trimestrul următor de fiecare instituţie de credit.

Advertisements

℗ Articol de promovare ℗

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Actualitate