Bienala Naţională de Arhitectură la Râmnicu Vâlcea


Ieri, la Muzeul de Istorie din Râmnicu Vâlcea a avut loc vernisajul unei innedite expoziţii, adusă de Uniunea Arhitecţilor din România – Filiala regională Sud-Vest Oltenia, ocazionată de Bienala Naţională de Arhitectură 2012 – unul dintre cele mai importante evenimente din arhitectură, care are loc neîntrerupt din 1994

Expoziţia arată evoluţia în timp a aproape două sute de clădiri istorice, cule, biserici, palate şi diverse alte monumente istorice din România ultimelor secole cu scopul de a ridica un semnal de alarmă şi să prezinte starea avansată de degradare ce caracterizează cea mai mare parte a monumentelor istorice din România.

Cele 180 de panouri a fost împărţite pe trei secţiuni: „Arhitectul Ion Mincu – omagiu la aniversarea a 160 ani şi comemorarea a 100 ani”, „Arhitecţi români creatori de patrimoniu – 120 ani de şcoală românească de arhitectură”; „Arhitectul Romeo Belea – opera Omnia”, „Culele din Oltenia – S.O.S. pentru salvarea lor”. itinerar prin toate reşedinţele de judeţ din Oltenia. Expoziţia este itinerantă panourile fiind expuse la Craiova, Slatina, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, de unde pleacă la Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, după care va urma un mare eveniment la Bruxelles.

Partenerii Uniunii Arhitecţilor în organizarea acestui eveniment au fost Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea şi Muzeul Judeţean “Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea. “Expoziţia Bienalei Naţionale de Arhitectură, care poposeşte şi la Râmnic, este un bun prilej pentru a face cunoscute problemele cu care se confruntă proprietarii şi autorităţile statului în ceea ce priveşte consevarea şi restaurarea monumentelor istorice şi reiterarea eforturilor care trebuie făcute în atragerea fondurilor pentru reabilitarea lor” a declarat Florin Epure, director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea.

“Scopul determinant a fost acela de a arăta tuturor celor interesaţi de frumos şi de soarta localităţilor judeţelor regiunii noastre, mai ales acum, când fondurile europene trebuie folosite cu mai mult discernământ şi responsabilitate civică, cum trebuie accesate proiectele şi cum trebuie să colaboreze cu arhitectul, membru al Ordinului Arhitecţilor din România, ce va concepe obiectivul, sau obiectul, dorit de beneficiar. Efortul făcut este enorm, dar rezultatele vor fi pe măsura acestuia” a spus Pavel Popescu, preşedintele filialei Sud-Vest Oltenia. Domnia sa a tras un semnal de alarmă privind starea proastă de conservare a Culelor din Oltenia amintind şi de aceste clădiri reprezentative din judeţul Vâlcea (Greceanu, Bujoreanu, Zătreanu).

Prezent la eveniment, Emilian Frâncu, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, a fost foarte bucuros de organizarea acestui eveniment care îşi propune reînvierea patrimoniului cultural şi a cerut sprijinul arhitecţilor pentru a participa la restaurarea şi conservarea Casei Olănescu, o clădire monument istoric aflată în curtea Semniarului Telogic, aflată în stare de colaps. Au mai luat cuvântul doamna arhitect Maria Cristina Miu, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor – Filiala Teritorială Sibiu-Vâlcea şi domnul Dan Paraschiv, arhitectul-şef al municipiului Râmnicu Vâlcea.